Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

El MUCA, el nou referent cultural de Riba-roja de Túria

El Museu de Ceràmica del Castell alberga una valuosa mostra de peces ceràmiques dels segles XIV, XV i XVI.

'PATRIMONI I TURISME' 23 de novembre de 2016


Els treballs arqueològics realitzats en el Castell van deixar al descobert valuoses peces, la majoria de ceràmica, que van del segle VI a.C fins al s XIX. Milers de peces, hui recuperades, que ens han aportat informació sobre les cronologies relatives al lloc en què han aparegut, com es distribuïa el comerç, perquè s’usaven les peces i el desenvolupament i l’art a què s’associaven.

D’estos elements, el MuCa alberga una xicoteta mostra de peces ceràmiques dels segles XIV, XV i XVI, recuperades durant les excavacions arqueològiques i que pertanyien als aixovars domèstics dels seus habitants i a la decoració i arquitectura de l’edifici.

Este nou espai museístic va obrir les seues portes el passat 17 de novembre després de la presentació al públic per part dels professionals que van formar part del projecte de rehabilitació i investigació; l’arquitecte, Ángel Martínez, l’arqueòloga, Marisa Serrano i les restauradores d’art, Ana Martí i Estefanía Martí, que junt alcalde, Roberto Raga, el regidor de Patrimoni i Turisme, José Ángel Hernández i Carmen Zúrranse, de la conselleria de Cultura i Patrimoni van assistir a l’acte.

El MuCa mostra la història, l’evolució arquitectònica, usos i activitats artesanals desenrotllades en el castell, que veiem reflectida en dos tipus ceràmiques; la vaixella de luxe i la ceràmica utilitària, ja siga de cuina, il·luminació o magatzematge.

Gerres, cànters i olles que es van trobar in situ formant part del farcit d’una de les voltes de l’edifici, així com socarrats procedents de les sostrades que han sigut recuperats o les dovelles, taulellets, i rajoles pertanyents als paviments de les estades de l’edifici.

Totes estes peces que hui s’exposen en una de les sales del Castell, s’han sotmés a un procés de neteja, dessalinització, reconstrucció volumètrica dels faltants, reintegració cromàtica i finalment se li ha dotat d’una resina acrílica per a assegurar una major perdurabilitat en el temps.

El MuCa forma junt amb el MuPla un complet conjunt museístic. Este últim, inaugurat en 2015, ens mostra la història d’este excepcional conjunt palatí a través de cent peces d’escultura, que constituïx la millor col·lecció de plàstica civil tardo-antiga d’Hispània i una de les més completes de tot l’Occident.