Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

22.30 h. - Cicle Ovidi Montllor: Jonatan Penalba

Data: 07/06/2019
Lloc: Parc Municipal Maldonado

(id: 3274) 

 

Concert de Jonatan Penalba. Cicle comarcal de música “Ovidi Montllor”

Divendres 7 de juny a les 22.30 hores en el Parc Maldonado. Entrada gratuïta.

Jonatan Penalba: Nascut l’any 1991 a l’Alcúdia (en la comarca valenciana de la Ribera Alta), aquest jove i precoç “cantaor” (als 5 anys ja cantava albaes) entrà a formar part del Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent abans de complir els 18 anys. Amb aquesta formació ha actuat en diversos festivals a Segòvia, Salamanca, Ciudad Real, Albacete, Mallorca, infinitat de pobles i ciutats valencianes (destacar, per exemple, actuacions al Gran Teatre de Xàtiva i al Gran Teatre d’Alzira), i a la ciutat de València, a llocs com les Drassanes, el Teatre Principal, el Palau de la Música, el Museu d’Etnologia o la Plaça de l’Ajuntament.

La seua veu (algú ha dit “canta com els vells”) ha estat educada pels seus estimats mestres: Pep Moreno (en el cas de les albaes) i la gran Victoria Sousa “Victorieta” (pel que fa al cant d’estil).

Poc a poc Jonatan Penalba ha anat introduint-se també en el món del folk (el folk i el món dels grups de danses fa dècades que són vasos comunicants) i són recordades les seues participacions en el “Cant al ras” (trobada de cant rural que se celebra a Massalfassar el tercer dissabte de maig des de l’any 1997) i les seues aparicions en concerts de Pep Gimeno “Botifarra”, que ha esdevingut una mena de padrí artístic.

Destacar també que fins l’any 2017 fou mebre integrant de l’espectacle “Veus populars”, acompanyant als cantaors Hilari Alonso, Xavi de Bétera i Pep Gimeno “Botifarra”.

De soca-rel

QUAN EL PASSAT ENS REGALA FUTUR (text de presentació a càrrec de Josep Vicent Frechina).
Recorde perfectament el primer dia que vaig sentir cantar Jonatan Penalba. Aquell singular color de veu, tan familiar i tan infreqüent alhora. I recorde algú preguntant: “Qui és eixe xiquet que canta com els vells?” Era exactament això: el timbre, la col•locació, l’afinació, el fraseig… remetien a un món antic a les portes de l’extinció. Activaven memòries remotíssimes, despertaven l’imaginari adormit amb una sotragada de bellesa intacta sorgida d’un pou molt profund.

La seua estrena discogràfica, titulada eloqüentment De soca-rel, es presenta a més amb un altre valor afegit: al costat de peces procedents del vell repertori valencià de tradició oral, Jonatan aposta també per la nova tradició, el llegat que hem anat acumulant durant les darreres dècades, magníficament representat ací per, entre altres, “Tio Canya” d’Al Tall i “Al país de l’olivera” d’Obrint Pas.

Abril 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30