Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Ministeri per a la Transició Ecològica estudiarà vies de col·laboració amb Riba-roja per a finançar el projecte Gènesi Túria

La iniciativa naix amb l'objectiu de restaurar el Parc Natural del Túria a través de l'eliminació de la canya i la plantació de bosc de ribera.

'MEDI AMBIENT' 3 de novembre de 2020

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha mantingut una trobada aquest matí per videoconferència amb el subdirector general de Biodiversitat Terrestre i Marina del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Miguel Aymerich.

La reunió, en la qual ha estat present el regidor de Transició Ecològica, José Luis Ramos i tècnics municipals i de la subdirecció general, tenia com a objecte presentar el projecte municipal Gènesi Túria, una iniciativa  de restauració mediambiental del Túria que pretén convertir el parc natural en una zona d'alt valor educatiu i turístic.

Gènesi Túria naix del compromís de dinamitzar el territori a través del paisatge, una de les línies mestres que arreplega el Pla Estratègic participat (2017-2025) elaborat per la Universitat de València. El pla inclou l'eliminació de prop de 20 hectàrees de canya invasora i la plantació de bosc de ribera a base d'espècies autòctones que permeten regenerar la zona i convertir-la en un lloc de referència amb un component de dinamització ecoturística i de divulgació d'una gestió mediambiental ordenada del territori

L'alcalde ja va iniciar les converses amb el Ministeri el passat 24 de juny en una reunió telemàtica mantinguda junt amb l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagrado amb el Secretari d'Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Hugo Morán i el director general de Biodiversitat, Boscos i Desertificació, Jorge Marquinez, amb motiu del Projecte Guardian.

D'aquesta primera reunió va eixir el compromís del Ministeri d'estudiar l'impuls, des del govern central, amb aquest projecte. Ara, després de presentar els detalls d'aquest, el subdirector general, Miguel Aymerich ha assegurat que estudiarà el projecte en profunditat per a establir línies de col·laboració, directes, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer o mitjançant els Fons de Recuperació de la UE.

 La CHJ té previst injectar 400.000 euros en 2021 per a la recuperació ecològica del Túria. Aquesta inversió se sumarà als 370.000 euros que la Conselleria invertirà en un programa d'actuació que s'executarà en un recorregut d'entre 12 i 15 quilòmetres entre Pedralba i Quart de Poblet.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat “el compromís de l'Ajuntament respecte els grans reptes mediambientals de Riba-roja; la restauració de les pedreres, el segellament i restauració de Basseta Blanca i la regeneració del Túria, des d'un enfocament estratègic del territori”. En aquesta línia ha matisat,  “Gènesi Túria és un ambiciós projecte que pretén convertir el Túria en un gran jardí botànic, exemple d'una correcta gestió mediambiental  per a futures generacions, en el qual es combine la divulgació educativa de la flora autòctona i el foment del turisme de naturalesa i d'oci”, assegura l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga.