Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Ple dóna llum verda a l'ordenanca d'animals que resoldrà qüestions històriques com la tinença d'aus de corral en el nucli urbà

La nova ordenança garantix la convivència entre animals i ciutadans

10 d'abril de 2017


El ple municipal de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la nova ordenança de tinença i protecció d’animals i gossos perillosos en la localitat que permetrà resoldre algunes qüestions històrics pendents com la presència d’aus de corral en el nucli urbà per raons de tradició, el control de les colònies de gats i la vigilància per a garantir "el sacrifici zero d’animals".

L’ordenança aprovada pretén "fixar una normativa que garantisca la protecció i bon tracte dels animals i assegure una tinença d’animals compatible amb la higiene, la salut pública i la seguretat de les persones i béns". Per això, la tinença d’animals de companyia en vivendes urbanes "queda condicionada a un allotjament adequat, a no atemptar contra la higiene i la salut pública i que no causen molèsties als veïns i que no siguen les derivades de la mateixa naturalesa de l’animal, sense que el nombre d’animals puga servir de causa o justificació".

En el cas que les aus de corral ubicades en vivendes causen problemes de convivència als veïns "el propietari haurà d’escometre les mesures correctores necessàries dictades per l’ajuntament o procedir a la retirada de les aus de corral de la zona urbana". La normativa permet la tinença de conills, coloms i altres xicotets animals de granja excepte quan existisquen informes negatius dels servicis municipals de medi ambient o policia "desaconsellant la mateixa o quan hi haja denúncies o queixes per part del veïnat i les instal·lacions no siguen les adequades".

L’Ajuntament de Riba-roja també podrà ordenar l’aïllament dels animals de companyia en casos de maltractaments o tortura o que presenten símptomes d’agressió física o desnutrició. L’aïllament s’estendrà també en casos de malalties transmissibles a l’home o altres animals.      

L’ordenança establix sancions econòmiques que oscil·len entre els 750 i els 3.000 euros, en funció del seu caràcter lleu, greu i molt greu, per a la qual cosa es tindrà en compte l’existència d’ànim de lucre il·lícit, la quantia del benefici, la transcendència social i sanitària, el perjuí causat, la intencionalitat i la negligència, la reiteració de la mateixa o l’incompliment d’un requeriment previ.

Les infraccions prescriuen en sis mesos en el cas de les lleus, dos anys en les greus i, finalment, tres anys en les molt greus. La prescripció s’interromprà en el cas que s’inicie un procediment.    

Es considerarà "infracció molt greu" l’abandó d’un animal perillós així com la tinença d’estos animals sense llicència, la venda il·legal, l’ensinistrament amb ànim lesiu o l’organització o celebració d’esdeveniments, concursos o exhibicions destinats a demostrar públicament l’agressivitat dels mateixos, accions que comportaran la mateixa sanció pecuniària.

La normativa de Riba-roja qualifica com a infraccions greus l’abandó d’animals, la seua ubicació en llocs insalubres, el sacrifici dels mateixos amb tècniques il·legals, la seua venda a centres no autoritzats, alimentar-los amb restes d’altres animals morts, la reincidència d’una infracció lleu o pertorbar el descans dels veïns durant la nit.

Les infraccions molt greus seran aquelles en què es maltracte els animals, la celebració d’espectacles en què resulten danyats, el seu sacrifici amb patiments físics o psíquics, la reincidència d’infraccions greus o la incitació als animals per a atacar altres animals o persones.

El regidor de Sanitat, José Luis López, ha afirmat que l’ànim d’esta nova ordenança "és actualitzar-la i adaptar-la a la realitat que vivim, en el que el més important és garantir la millor convivència entre les persones i els animals en les zones urbanes per a garantir els drets dels animals a disposar d’una vida digna i de les persones a disfrutar del seu dret al descans".

López ha destacat l’enormeesforç realitzat per arreplegar en l’ordenança totes les sensibilitats dels col·lectius i associacions de Riba-roja ".