Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

8

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Els Ajuntaments de Riba-roja i Paterna reben 4,4 milions d'euros de la UE pel Projecte GUARDIAN per a prevenir incendis en el Parc Natural del Túria i La Vallesa

Aquesta iniciativa va ser presentada a la categoria de 'adaptació al canvi climàtic' dels premis UrbanInnovativeAccions al costat d'altres 184 sol·licituds procedents tots els estats membres

'MEDI AMBIENT' 8 d'Octubre de 2018

Es preveu que les actuacions s'inicien en el primer semestre de 2019

Aquest matí s'ha anunciat as Castell de Riba-roja la resolució de la convocatòria als premis UrbanInnovativeAccions (UIA), a la qual es va presentar el projecte GUARDIAN per a millorar la preparació i la resiliència als incendis d'una zona boscosa del Parc Natural del Turia i La Vallesa. Aquest projecte ha sigut un dels seleccionats d'aquesta tercera edició i per tant comptarà amb els Fons FEDER de la Unió Europea per a la seua execució entre 2019 i 2021.

El 30 de març, un total de 184 sol·licituds van quedar registrades a la iniciativa UIAy entre elles, el projecte GUARDIAN presentada pels Ajuntaments de Riba-roja de Túria, promotor de la iniciativa, i Paterna conjuntament amb Hidraqua i cinc socis més. El document arreplegava una innovadora iniciativa per a millorar la preparació i la resiliència als incendis de la zona boscosa que comparteixen tots dos municipis en el Parc Natural del Turia i La Vallesa a través de la reutilització d'aigües residuals procedents d'una estació depuradora.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, el gerent d'Hidraqua, Massimo Marras i el director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester.

A la cita també han assistit diversos representants d'altres empreses i institucions que han participat en aquest projecte, com és el cas de la consultora Medi XXI, el Grup d'Economia de l'Aigua de la Universitat de València, l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i el Medi ambient de la Universitat Politècnica de València, Cetaqua, el Centre Tecnològic de l'Aigua de Suez Spain i del Parc Natural del Túria.

L'Alcalde de Riba-Roja, Robert Raga ha destacat en la seua intervenció la importància d'aquests fons per a desenvolupar "un projecte pioner pel seu doble vessant de reutilització de les aigües residuals provinents de la depuradora Camp de Túria II, per a ús agrícola i per a prevenir incendis en el Parc Natural, protegint les zones residencials d'Els Pous, valència La Vella i Masia de Traver"

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, qui ha ressaltat "istella subvenció farà del Parc Natural del Túria i del bosc de la Vallesa unes zones naturals 100% protegida enfront del foc, permetent a aquests pulmons verds de l'àrea metropolitana de València integrar-se d'una manera més sostenible en la zona urbana de Paterna amb unes majors garanties de protecció enfront del risc d'incendis".

Per a la selecció dels projectes, procedents de 21 estats, s'ha dut a terme un rigorós procés de selecció que es va iniciar amb la verificació d'elegibilidad de les 184 sol·licituds presentades, a continuació es va realitzar l'avaluació estratègica realitzada per un panell d'experts externs durant maig i juny. Les sol·licituds preseleccionades van passar a l'avaluació operativa, realitzada per la secretaria permanent durant l'estiu.

El gerent d'Hidraqua, Mássimo Marras ha agraït la participació dels socis participants i les Universitats i ha anunciat "las actuacions donaran començament a principis de 2019 i es preveu que quede concloses en 2022. A més, té un cost total de 5,5 milions d'euros, dels quals se subvencionaran el 80% amb Fons FEDER de la UE mentre que la resta està finançada pels ajuntaments, empreses i universitats esmentades anteriorment".

Les actuacions a executar a partir d'ara inclouen:
  L'eliminació en la depuradora d'un contaminant emergent (clorpirifos) que actualment no s'elimina.
  L'execució de barreres verdes compostes per espècies més resistents al foc que ajuden a ralentir l'avanç d'un front d'incendi si s'arriba a produir.
  L'execució de mecanismes que permeten el reg regulat sobre la base del mesurament de dades en camp a través d'una xarxa de sensors, de manera que s'aportarà només l'aigua estrictament necessària per a evitar el creixement descontrolado de la vegetació.
  L'execució de treballs de vigilància forestal en el bosc de la Vallesa
  La reforma i millora de la torre de vigilància forestal de la Vallesa

Respecte al procés de presentació de sol·licituds s'han destacat les quatre categories en les quals es podia presentar el projecte: adaptació al canvi climàtic, a la qual s'ha presentat el projecte GUARDIAN, qualitat de l'aire, treballs i habilitats en l'economia local, i allotjament.

Així, les ciutats del sud i est d'Europa han mostrat un clar interès a treballar en solucions per a millorar la qualitat de l'aire, i la majoria de les propostes presentades sota aquest tema provenen d'Itàlia, Grècia i Romania.

D'altra banda, l'adaptació al canvi climàtic sembla ser un tema d'interès predominant, on la majoria de les sol·licituds s'han presentat a Espanya, Portugal i Suècia; reflectint la seua major exposició a alguns efectes previstos del canvi climàtic.