Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Els municipis del Túria avalen la iniciativa de València 'Llit Nou' i reclamen més inversions al Parc Natural

La proposta inclou la creació d'un canal ecològic que permetrà que l'anguila arribe a la mar.

'MEDI AMBIENT' 27 de juliol de 2020

La creació d'un canal ecològic serà l'arrancada de la nova proposta mediambiental i d'ús públic del nou llit, “Llit Nou, Riu Nou, presentada aquest matí per l'alcalde de València, Joan Ribó als alcaldes i alcaldesses de l'Associació de Municipis vinculats al Túria i als de la seua àrea metropolitana.

La iniciativa, desenvolupada per un grup d'especialistes en diferents àmbits, espacialment mediambiental i d'oci, obri la possibilitat que el Túria arribe a la mar, al mateix temps que es compatibilitza amb un ús lúdic del nou llit, convertint l'actual “paisatge desolador que segmenta i fracciona zones urbanes i d'horta en un nou espai d'ús públic amb una major projecció que no sols protegix a la ciutat de possibles riuades”, matisa Rafael Rivera, arquitecte urbanista i coordinador de l'estudi.

La proposta es desenvolupa en diversos eixos específics: hidràulic, ecològic i públic i uns altres transversals, que atenen criteris de mobilitat, seguretat i infraestructures. L'estudi planteja la recuperació dels ponts per a ús dels vianants, creant una connexió real de les poblacions de Mislata i Xirivella, amb accés al transport públic, i l'adaptació de zones d'ombratge desmuntables, horts urbans, zones esportives, llacunes, miradors o espais d'exposicions eventuals. “Es tracta de crear un arc natural amb solucions compatibles amb l'ús de sobreeixidor per a riuades per al qual es va crear”, assegura Rivera. A més aquesta iniciativa connectaria dos grans parcs naturals; el Túria i l'Albufera

Durant la presentació, el vicealcalde de València i regidor de Conservació d'Àrees Naturals, Sergi Campillo ha definit l'estudi com “una oportunitat històrica de connectar València amb el seu riu i un espai de connexió entre els municipis valencians”. Campillo ha recordat “el fet que el Túria no desemboque en la mar és una anomalia i amb la creació d'un canal ecològic es recuperarà la vida natural del riu”.  “Aquesta és una proposta a llarg termini, que tardarà anys a executar-se, per a la qual serà necessari aconseguir recursos de fons europeus”, ha assegurat l'alcalde de València, Joan Ribó

Per la seua banda, el president de l'Associació i alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha manifestat el seu suport a la iniciativa i ha remarcat la importància que “el Túria estiga en l'agenda política i tinga la mirada de València ciutat”, al mateix temps que ha reivindicat més inversions al Parc  Natural “anualment visitat per més d'un milió d'usuaris”.

Raga ha explicat que amb aquesta infraestructura s'aconseguiria que “l'anguila arribara a la mar i l'angula al Túria, a través d'un canal permanent d'1 m3/s d'aigua”, principal reivindicació liderada per la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.