Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Especialistes en patrimoni es reunixen a Riba-roja per a avançar en el projecte europeu SHCity

Les noves tecnologies aplicades a la gestió del patrimoni incidiran en aspectes com l’eficiència energètica o l’ordenació del flux de visitants 'TURISME I PATRIMONI'

11 de juliol de 2017


El Castell de Riba-roja acull hui la reunió internacional del projecte europeu Smart Heritage City (SHCity) que planteja un control i vigilància sobre els béns immobles patrimonials i els seus usuaris per mitjà d’un sistema integral de tecnologia avançada que prevé el deteriorament i optimitza la gestió des d’un concepte d’actuació global sobre un conjunt d’edificis i monuments en determinades àrees, com puguen ser els cascos històrics.

Amb un finançament de 895.750 euros del Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER), SHCity es desenrotlla en el marc del programa Interreg V Sudoe en el que entre altres entitats públiques i privades participen el propi ajuntament de Riba-roja i el de València com a corporacions associades, aportant el seu coneixement i experiència en els àmbits de ciutats intel·ligents i gestió del patrimoni i col·laborant en els requisits i prestacions del sistema.

“És important estar connectats amb Europa, hi ha 900.000 milions posats a disposició del coneixement, per a la investigació i la innovació’ assegura l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga qui ha  agraït ‘l’esforç i el treball de l’equip multidisciplinari encarregat de desenrotllar el projecte”.

La iniciativa SHCity, que conclourà a finals de 2018, va començar el seu camí fa un any amb la participació d’un equip multidisciplinari de professionals i especialistes en patrimoni d’Espanya, França i Portugal, integrat per investigadors i tècnics de la Fundació Santa Maria la Real del Patrimoni Històric, l’Institut Tecnològic AIDIMME de València, el Centre Tecnològic CARTIF, la Faculdade de Ciências e Tecnologia dóna Universidade Nova de Lisboa,  NOBATEK, el Centre Tecnològic TECNALIA i l’Ajuntament d’Ávila.

Ávila, ciutat monitoritzada

La ciutat d’Ávila és l’escenari triat pel pel projecte per a la posada en marxa del sistema al disposar d’un conjunt històric artístic de primera magnitud declarat per la UNESCO com a Patrimoni Mundial.

Actualment part de la seua muralla i diversos edificis estan vigilats i controlats per un conjunt de diferents dispositius no invasivament i pràcticament invisibles (de la grandària d’un telèfon mòbil) que es completaran fins als 226 sensors en 29 punts de la ciutat.

Estos dispositius d’alta sensibilitat desenrotllats pel projecte aporten dades sobre humitat, temperatura, lluminositat, moviment de les estructures i vibracions, presència d’insectes xilòfags com el corcó o els tèrmits, o trànsit de persones i temps de pas, entre altres valors que advertixen d’anomalies i permeten una adequada planificació per a l’eficiència energètica o l’ordenació del flux de visitants.

En concret, el sistema consta de 2 aplicacions en permanent evolució i millora que demanen el quantiós volum d’informació que generen els dispositius, amb prop d’un miler de paràmetres diferents. D’una banda, el SHCity-Gestor que gestionarà les dades arreplegats per la xarxa per a facilitar el diagnòstic i alertar de forma automàtica davant de possibles situacions de risc. I d’un altre, el SHCity-Turista, que aprofitarà tot el corrent d’informació captada amb un enfocament més divulgatiu i orientat a conscienciar sobre la importància de preservar adequadament el patrimoni i com actuar.

Per a Rosa Ruiz, responsable de Patrimoni de l’Ajuntament d’Ávila ‘es tracta d’un gran projecte amb molt futur per al patrimoni’.

Aplicació internacional

SHCity pretén transferir els resultats a les administracions públiques, amb un pla d’informació i formació, per mitjà de campanyes específiques que inclouen la celebració de seminaris, entre altres accions, i que està previst done començament a finals d’enguany 2017.

Completant les accions de coordinació, difusió i impuls de la innovació, el projecte disposa d’un enllaç en la pàgina electrònica -www.shcity.eu- que obri la iniciativa al debat i consultes per mitjà d’un fòrum online a les administracions públiques, i editarà una guia de replicabilidad del sistema integral de gestió, pública i gratuïta, que detallarà com implantar el sistema en cada zona amb les característiques particulars de cada àrea.