Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

Riba-roja crea l'Agència Municipal per a l'accés a l'Habitatge Social destinat a les persones sense recursos, amb el risc de vulnerabilitat o problemes per a emancipar-se

La proposta alerta de la situació que travessen les famílies sense recursos

'POLITIQUES INCLUSIVES I DRETS SOCIALS' 10 de setembre de 2020

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una proposta que permetrà la creació d'una Agència Municipal d'accés a l'habitatge social que està enfocada per a pal·liar la situació que travessen les persones amb el risc de vulnerabilitat, amb major dificultat per a emancipar-se, les persones joves o persones amb diversitat funcional de la localitat. 

La proposta del PSPV de Riba-roja de Túria ha comptat amb el suport de Compromís i l’Esquerra, l'abstenció del Partit Popular i Podemos Riba-roja Pot i els vots contraris de Ciutadans i Vox. El text de la citada moció recull que la creació i impuls de l'agència de l'habitatge social s'ha d'efectuar en un termini màxim de sis mesos amb l'objectiu de desenvolupar la seua actuació pròximament. 

L'aprovació plenària posa l'accent en l'escassa implantació que tenen el lloguer social a Espanya amb un 2% sobre l'habitatge públic, una xifra clarament per davall del 32% del lloguer als Països Baixos, el 24% a Àustria o el 19% a Dinamarca, a pesar que en aquests països existeix un major nivell del poder adquisitiu respecte del cas espanyol. 

Aquesta escassa implantació aboca, a tenor del text del ple, a una situació de “emergència habitacional” que fa necessària la creació de l'agència municipal d'accés a l'habitatge social. “L'existència d'un parc d'habitatges és fonamental per a aconseguir una major estabilització dels cicles immobiliaris, en servir d'amortidor per a les brusques oscil·lacions dels preus dels habitatges”, ressenya el text. 

La creació de l'agència permetrà una millor assignació dels recursos per a afavorir l'emancipació dels joves, la mobilitat dels treballadors i la millora de les possibilitats d'accés a l'habitatge per als segments de població amb menor renda econòmica disponible. 

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria impulsarà polítiques des de la citada agència enfocades a les persones amb el risc de vulnerabilitat o amb major dificultat per a emancipar-se per a afavorir l'accés a l'habitatge social, millorar el dret d'un habitatge a través de la posada a la disposició de pisos buits per part de propietaris privats i assegurar les garanties per totes dues parts, a més de preus controlats.

El consistori de Riba-roja de Túria s'encarregarà de posar a la disposició de les persones que el necessiten d'una bossa d'habitatges actualment buits i que els seus propietaris no utilitzen, de manera que entre totes dues parts –propietaris i inquilins- puguen trobar a través d'aquesta fórmula municipal al·licients suficients que els compensen, sense cap mena de problema. 

L'agència de foment per a l'accés a l'habitatge social actuarà com a mediadora i garant dels drets i béns de totes dues parts, amb el propòsit de facilitar l'accés de manera temporal i de centralitzar totes les polítiques d'ajudes i subvencions en matèria d'habitatge, així com l'assessorament de les mateixes quan puguen sorgir situacions externes al municipi. 

Els arrendataris, amos dels pisos, comptaran amb l'avantatge de disposar de garanties de manteniment dels seus habitatges, descomptes en matèria d'impostos locals per a aquest bé, localitzar arrendadors amb la renda suficient, garanties de pagament o assessorament fiscal gratuït. Els arrendadors podran disposar de preus controlats, gestió de la fiança i subvencions per al pagament del lloguer.  

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que aquesta iniciativa “és molt important per a una part dels nostres veïns que tenen molts problemes per a accedir a un habitatge i, per això, des de l'ajuntament fem una intermediació perquè entre els propietaris de les mateixes i les persones amb dificultats puguen establir-se un nexe que facilite el dret a un habitatge”.