Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La restauració de Basseta Blanca obri l'oportunitat a la producció d'energies netes i renovables

Els treballs de segellament de l'abocador, que finalitzaran al juny de 2025, posen fi a un greu problema d'impacte ambiental per a Riba-roja de Túria.

'MEDI AMBIENT' 25 de setembre de 2024

La inversió de més d'11 milions d'euros d'inversió en l'abocador de Basseta Blanca obrin una nova oportunitat per a la instal·lació d'un futur parc d'energies renovables i netes, a partir de fonts com la solar, l'eòlica o hidroelèctrica. Es tracta de la major inversió realitzada a Riba-roja de Túria per a recuperar una de les zones més degradades del terme municipal.

Esta instal·lació va arreplegar els residus de l'àrea metropolitana de València durant deu anys, de 1986 a 1996 i s'estima que puguen haver-hi enterrades més de tres milions de tones de residus, fonamentalment sòlids urbans (RSU). Basseta Blanca va ser clausurada primerament en 1993, i de manera definitiva en 1996 després d'un procediment judicial.

Des que s'iniciaren els treballs al març de 2023, l'aspecte de Basseta Blanca ha canviat notablement, gràcies al Pla de segellament i restauració aprovat pel govern del Botànic en 2016, qui dins de les seues competències autonòmiques en virtut de la Llei valenciana 10/2000 de Residus de la Comunitat Valenciana, es va responsabilitzar del segellament i restauració de l'abocador de Basseta Blanca, en considerar-ho un greu problema mediambiental.

El govern municipal treball de manera incessant per a aconseguir esta actuació i revertir l'ús de la zona. Al desembre de 2021 l'Ajuntament de Riba-roja de Túria va remetre al Servici de Residus de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental la cessió de les parcel·les per part dels propietaris, autoritzant la realització de quantes obres i actuacions foren necessàries per a l'execució del projecte de segellament i restauració ambiental; “l'esforç polític i de la societat civil ha sigut clau per a aconseguir que Basseta Blanca haja passat de ser un problema amb un gran impacte ambiental a una oportunitat de futur per al poble de Riba-roja”, subratlla l'alcalde de Riba-roja de Túria.

Raga ha assenyalat “és una de les obres d'enginyeria més importants de les realitzades en el nostre municipi que obri la possibilitat de donar un ús relacionat amb la producció d'energies renovables, per al que treballarem conjuntament amb la Generalitat Valenciana”.

Durant la seua visita a la zona, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, acompanyat del regidor de Transició Ecològica, José Luis Ramos va poder comprovar in situ els avanços realitzats sobre les 22 hectàrees de terreny, en les quals s'ha treballat amb demolicions, condicionament del terreny, talussos i drenatge de lixiviats, un dels grans problemes de la zona, especialment després d'episodis de pluges.

Actualment, l'obra es troba en les últimes dos fases. Després dels treballs inicials de neteja i condicionament del terreny i reforç i conformació de talussos, es va realitzar la impermeabilització a través de la instal·lació de geotèxtils, per a afavorir el drenatge i geomalles per a reforçar el terreny.

Actualment, més de la mitat de l'abocador està ja acabat. L'última fase consistirà a establir les línies de drenatge, les instal·lacions elèctriques per al subministrament de llum i la recollida de gasos, per al que s'ha previst una xarxa de desgasificació amb una torxa.

El termini de finalització de les obres és al juny de 2025. A partir d'esta data s'obrin noves oportunitats parell el desenrotllament, foment i inversió d'energies netes i renovables, que tinguen un retorn per al municipi de Riba-roja de Túria.