Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Ajuntament de Riba-roja renova el conveni de col·laboració VioGen per quatre anys

La Policia Local interactua de manera plena amb el sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere des de 2015.

'SEGURETAT CIUTADANA' 14 d'octubre de 2020

L'Ajuntament de Riba-roja ha renovat per als pròxims quatre anys el conveni de col·laboració entre la Policia Local i la Guàrdia Civil per a la protecció de dones en risc de violència de gènere.

Aquest va ser el principal punt de la Junta Local de Seguretat realitzada el passat 13 d'octubre, per la qual es va acordar aprovar el nou procediment de coordinació i col·laboració entre els cossos policials del municipi, amb accés a VioGen, Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere.

A la reunió van assistir l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el regidor de Seguretat Ciutadana, José Luis López, la regidor d'Igualtat, Lola Verdeguer, el cap de la Policia Local, Fernando Tejera Pastor, el tinent de Lloc Principal de la Guàrdia Civil, David Crespo, la Cap de la Unitat contra la violència sobre la Dona de la Subdelegació de Govern de la Província de València, MªÁngeles Merino, la secretaria Subdelegació de Govern de la CV, Ana Campos i el Vocal representant de les Juntes Locals de Seguretat, José García Pardo.

Aquest nou conveni permet l'adaptació a la llei 40/2015 entre el Ministeri de l'Interior i l'Ajuntament per a la incorporació dels cossos de policia local al sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere denominat Viogen. Es tracta d'un programa de protecció i acompanyament per a dones que consisteix a realitzar un seguiment de casos de violència de gènere en el municipi i que també ajuda a valorar el risc i a donar mesures de protecció.

El 24 d'abril de 2014, l'Ajuntament de Riba-roja va subscriure l'Acord de Col·laboració amb el Ministeri de l'Interior per a la incorporació del cos de policia local al VioGen, però no es va materialitzar l'accés al programa fins al 20 de març de 2015.

Durant la reunió es van analitzar les dades relatives a la violència de gènere en el municipi. En Riba-roja hi ha actualment 38 casos amb seguiment policial actiu i un total de 12 usuàries disposen del servei de tele assistència mòbil, Atenpro. Segons les últimes dades s'ha passat de 22 a 38 casos, la qual cosa indica que es produeixen més denúncies com a conseqüència del treball realitzat en aquesta matèria.

Riba-roja està adherida a la Xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere des de 2018, així com al Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista des de 2019. Així mateix ha elaborat un protocol d'atenció a les víctimes de violència de genere i una guia per a poder actuar davant un cas de violència, així com un protocol per a previndre i atallar l'assetjament laboral, realitzat recentment.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat la importància de “la coordinació entre les forces de seguretat, clau per a la detecció i protecció de les víctimes de violència masclista”. Així mateix ha ressaltat “en el nostre municipi existeix una estreta col·laboració entre la policia local i la Guàrdia civil, així com un treball tècnic de seguiment i suport a les víctimes, des de l'àrea d'Igualtat que ha permés avançar en l'atenció a les víctimes”.