Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Associació de Municipis del Túria seguirà exigint a la CHJ la seua implicació en el conveni de col·laboració i manteniment del Parc

La restauració de ponts de fusta, el condicionament de les àrees recreatives i l'eliminació de la canya per a la prevenció d'incendis són algunes de les accions que han posat sobre la taula

'MEDI AMBIENT'16 de maig de 2018

L'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria ha celebrat as Castell de Riba-roja de Túria la Novena Assemblea General amb l'objectiu d'asseure les bases del document definitiu a quatre bandes: Ajuntament, Diputació, Consellería i Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) que marcarà el marc de col·laboració i coresponsabilitat per a la protecció i manteniment del Parc Natural.

L'acte ha comptat amb la participació de diversos municipis representats pel seu regidors i corresponents tècnics de l'àrea, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, el regidor de Medi ambient de Manises, Rafa Mercader, així com Ángel Morales, J. Javier Belmonte, Vicente Segarra i Kiko Pellicer en representació de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria. Així mateix, el director del Parc Natural del Túria, Antonio Ballester, en representació de la Consellería ha sigut l'encarregat d'exposar els principals punts de l'Assemblea.

Amb l'objectiu de projectar en una mateixa adreça les polítiques mitjà ambientals d'uns i uns altres consistoris municipals, de diferent signe polític, aquesta organització creada en 2016, cerca aconseguir un acord amb la Confederació Hidrografica del Xúquer (CHJ) i la conselleria per a definir les competències de cada administració i, així, assignar els pressupostos necessaris.

Durant la reunió s'han tractat qüestions com l'estat de tramitació del Conveni de col·laboració i coresponsabilitat entre la Generalitat Valenciana, la Diputació Provincial de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els Ajuntaments de l'àmbit territorial del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Túria per a la conservació, manteniment i vigilància territorial del Parc Fluvial del Túria. Per la seua banda, el director del Parc Natural, Antonio Ballester, ha exposat l'estudi sobre el pas d'aigua ecològic entre l'Azud del Repartiment i el Pla Sud per a afavorir la migració de les anguiles presentat davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a la seua aprovació en el pròxim pla Hidrològic.

"Nuestro principal objectiu és instaurar un cabal ecològic per a la continuïtat i connectivitat del riu en tots els seus trams per qüestions de fauna i, així, dotar de protecció a una gran quantitat d'espècies vulnerables de la fauna com és el cas de l'espècie anguila", ha expressat Antonio Ballester. Així mateix, el director del Parc Natural ha proposat l'establiment d'una llera secundària hidràulicament viable que no interferiria amb el cabal de projecte del Pla Sud.

Per la seua banda, l'alcalde de Riba-roja ha recordat la possibilitat de sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer un augment de l'aigua del cabal de l'el riu Túria amb la finalitat de que arribe a la desembocadura del Port i possibilitar la iniciativa perquè l'anguila arribe al mar.

Establir mesures preventives enfront de zones amb un alt potencial de risc en el Parc Natural del Túria com és la necessitat de regular l'ús de bicicletes i cavalls ha sigut una altra de les propostes que han acordat els diferents representants durant l'Assemblea. "Se van a incorporar 19 cartells en tots els ponts per a prohibir el pas dels cavalls amb la finalitat de protegir els elements del Parc Natural i garantir la seguretat a la resta d'usuaris" ha matisat Antonio Ballester.

Finalment, els presents han acordat sol·licitar a la confederació la possibilitat que cada ajuntament puga fer-se càrrec de les obres sol·licitades en el Parc Fluvial, la qual cosa permetrà la restauració de ponts de fusta, neteja i condicionament de les àrees recreatives, i l'eliminació de la canya en zones limítrofes als cascos urbans per a la prevenció d'incendis.