Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'ECA s'obri als solcs de Juan Carlos Nadal

L'Espai d'Art Contemporani ECA de Riba-roja acull una vintena de pintures, escultures i dibuixos de l'artista alacantí que, sota el títol de ‘Solcs’, rememora els accidents geològics de la naturalesa mitjançant el propi procés pictòric.

'PATRIMONI I TURISME' 23 de juliol de 2021

Ahir es va inaugurar la nova exposició en l’Espai d’Art Contemporani (ECA) del Castell de Riba-roja. L'artista, Juan Carlos Nadal juntament amb la comissaria de l'exposició Johanna Caplliure, i l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga van presentar la nova exposició “Solcs” (Solcs).

L'exposició “Solcs” compta amb una vintena de pintures, escultures i dibuixos, fruit del treball de Juan Carlos Nadal en l'últim any i mig. Solcs que l'artista practica en la seua obra mitjançant un procés creatiu que intenta rememorar els accidents geològics de la naturalesa. L'alacantí entén el llenç com un camp d'energia, on els solcs i incisions són el registre de la seua pròpia presència, vinculant-lo amb el cos i la pintura.

Johanna Caplliure, comissària de l'exposició la descriu així: “En ‘Solcs’ la pintura i l'escultura, de factura diferencial, incideixen en la materialització dels processos, el registre del moviment, l'evidència dels accidents geològics que invoquen energies subterrànies o fenòmens de la naturalesa que reescriuen el paisatge i que, en aquesta ocasió, semblen ser preservats a través de la mà de l'artista”.

Nadal, porta a l'ECA una continuació del seu treball anterior (‘Noir Serpentin’), “amb les seues connexions i diferències”, aprofundeix en la fisicitat de la seua obra, mostrant els solcs al·ludits en el títol de l'exposició i els plecs de les seues escultures, com a prolongacions naturals de la seua pulsió creativa, lligada al propi batec de la terra que tracta de convocar en les seues peces. “No soc un pintor geomètric, sempre m'ha agradat la fisicitat de la pintura, enfrontant-me al treball de forma molt visceral”- afirma l'artista.

‘Solcs’ compta amb una part instalativa, situada en una de les sales des Castell, on al llarg d'una taula de 1,50 x 4,50 es mostra un conjunt de peces (retalls d'escultures de metall, zinc i alumini, i maquetes xicotetes), a manera de gran superfície platejada habitada per restes industrials d'una naturalesa congelada. En els dos habitacles contigus, Nadal es fa ressò, mitjançant una peça d'àudio, dels sons propis del seu treball en l'estudi, mesclats amb aquells altres provinents de la naturalesa, mentre en l'espai del costat es mostren una sèrie de dibuixos amb formes serpentejants. Sons i formes que s'imbriquen a la perfecció amb la gran superfície metàl·lica, generant la inquietud del paisatge sotmés a la reverberació del temps que tot l'erosiona.

En altres dues grans sales de l'ECA, l'artista exhibeix cinc obres de gran dimensió i una desena llarga de mitjà i petit format, totes elles evocant la manera de producció vinculat amb el sentiment que aflora després de la seua execució i contemplació. “Els solcs formen una part important de la construcció del quadre: és un mètode sustractiu. Jo pinte la superfície amb un color pla i després, amb eines que puguen deixar empremta, retire la pintura i és quan es creen tots aqueixos solcs. És llevar construint”- explica Nadal.

“Així, semblara que els solcs dels palmells de les mans, els ratllats de la pell, l'escorça d'un arbre o les rugositats terrestres fan que el temps es detinga. Aquest queda en suspensió, portat a la quietud de l'instant raptat, en un sinuós moviment d'etern recorregut”- subratlla la comissària d'una exposició que l'artista convida a llegir en clau més física que novel·lesca. “No m'interessa tant el component narratiu, com relacionar-lo amb els fenòmens que ocorren en la naturalesa”- conclou Nadal.

L'exposició ja es pot visitar i romandrà en l'ECA fins al 10 d'octubre.
Horari de visites estiu (de l'1 de juny al 30 de setembre)
Dimecres a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores
Diumenge 10.00 a 14.00 hores.
Horari de vistes hivern (de l'1 d'octubre al 31 de maig)
Dimecres a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores
Domingo de 10.00 a 14.00 hores.

En la inauguració l'alcalde, Robert Raga, es va mostrar molt satisfet amb la nova mostra, “després de concloure l'exposició de Calo Carratalà, és un plaer comptar amb l'obra de Juan Carlos Nadal en l'ECA, continuant així amb l'alt nivell de les exposicions que va albergant aquest espai tan important per al municipi”- apuntava l'edil, convidant a la visita de l'exposició.