Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Les obres de recuperació de la muralla i la torre àrab obrin el camí cap a un nou atractiu per a la reactivació turística del municipi

La localització de dos refugis de la Guerra Civil posen en valor la situació estratègica de Riba-roja.

'PATRIMONI I TURISME' 7 de maig de 2020

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha visitat aquest matí juntament amb la direcció facultativa i els tècnics municipals, les obres de recuperació de la torre àrab del segle XI i la muralla de l'època andalusina, així com la posada en valor del seu entorn iniciades recentment.

Les obres s'executen entorn a tres espais, la torre i muralla, la plaça i el jardí, annex en el qual s'han localitzat dos refugis de la Guerra Civil i que formaran part d'un futur jardí arqueològic que podrà ser visitat a través d'un mirador pel qual s'accedirà des de la mateixa plaça.

En aquests dos refugis, excavats en la roca de la muntanya, s'ha localitzat un xicotet abric amb dues entrades en diagonal que comuniquen amb el centre de la plaça, en el qual s'han trobat diversos elements com a cables elèctrics de l'època utilitzats per a proporcionar electricitat al refugi.

Les obres es desenvolupen de manera paral·lela en l'exterior de la plaça, en la qual s'estan obrint les rases per a situar les canalitzacions i escocells, i a l'interior de l'habitatge, on el grup d'arqueòlegs treballa en la recuperació de la muralla i la torre.

En aquesta fase estan realitzant proves per a extraure els elements més rellevants de l'excavació que responen a l'època contemporània. En aquests primers treballs s'han localitzat peces ceràmiques especialment de cuina i una arqueta amb una peça metàl·lica que podria haver servit com a element de ventilació del refugi.

La intervenció ha sigut possible gràcies a la compra per part de l'Ajuntament de Riba-roja de l'antiga casa amb una superfície total de 345 metres quadrats de construcció formada per dues plantes i adherida a la torre d'origen musulmà inclosa en l'antic recinte fortificat per 92.000 euros en 2017.

L'obra, executada per Llop Proyectos Integrales S.L, té un pressupost de 577.499,99 € i és finançada al 50% pels fons FEDER.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat “la importància de recuperar aquesta joia arquitectònica que forma part de la història més important de Riba-roja, considerada com a Bé d'Interés Cultural (BIC) al mateix temps que es recupera l'entorn de la Plaça per a dotar-li de major sentit de veïnatge, amb zones d'ombratge i de gaudiment per als veïns i veïnes de Riba-roja”