Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Parc Natural rebrà una injecció un milió i mig d'euros de fons europeus per a eliminar el rizoma de la canya i repoblar el bosc de ribera

L'actuació es realitzarà sobre un recorregut de 15 quilòmetres entre Pedralba i Quart de Poblet.

'MEDI AMBIENT' 10 de febrer de 2020

La Generalitat Valenciana invertirà un milió i mig d'euros al Parc Natural del Túria a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins de la Restauració d'hàbitats d'interés comunitari i la finalitat del qual conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficàcia dels recursos.

El programa s'executarà a través de dues anualitats, i es treballarà conjuntament amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, en parcel·les públiques i accessos al Parc, en un recorregut d'entre 12 i 15 quilòmetres entre Pedralba i Quart de Poblet. Els treballs se centraran en la neteja i condicionament, l'eliminació del rizoma de la canya i la col·locació de geotèxtil.

Per la seua banda, l'Associació sol·licitarà a la Diputació de València la seua col·laboració perquè realitze el manteniment de les zones en les quals es vaja a actuar. El president de l'Associació i alcalde de Riba-roja, Robert Raga s'ha felicitat per aquesta ajuda que “repercutirà en les condicions generals del Parc i millorarà els accessos a aquest, facilitant el trànsit d'usuaris així com de vehicles d'emergències que garantisquen la seguretat al Parc”

Aquest ha sigut un dels punts centrals de la 15a assemblea general de l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria celebrada as Castell de Riba-roja, a la qual han assistit representants dels ajuntaments que la integren així com de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

En la reunió, el director del Parc, Toni Ballester ha anunciat l'actuació sobre un pont dels 19 existents al llarg del recorregut del Parc. Els tècnics actuaran sobre aquesta estructura de fusta danyada per la corrosió amb material de plàstic reciclat. Respecte a la resta, les brigades del parc estan portant a cap treballs provisionals amb resina epoxi per a reforçar l'estructura i s'ha tancat l'accés a quatre ponts, un d'ells en Riba-roja.

Així mateix ha matisat el treball de recerca que es durà a terme amb l'agent de control biològic de plagues Rhizaspidiotus Donoris i el seu impacte en el creixement de la planta invasora, a fi de mitigar el problema.

Un altre dels assumptes abordats en la reunió ha sigut la pròxima convocatòria de la Plataforma “L'Anguilla a la mar, l'angula al Túria” que en breu es presentarà públicament. La Plataforma, liderada per la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, contínua amb la seua defensa de l'execució d'un canal sinuós de 1,5 d'ample x 1 metre de profunditat, que permeta facilitar l'arribada de l'anguila a la mar per a soltar els ous completant així el cicle de vida d'aquesta espècie en perill d'extinció, mantenint a més la connexió permanent del riu Túria amb la mar.

Un estudi de la Universitat Politècnica, encarregat pel Parc Natural del Túria, avala la viabilitat d'aquesta infraestructura que pretén fer compatible el seu ús per a canalitzar possibles fortes avingudes d'aigua amb el de col·lector biològic que garantisca la supervivència d'aquesta i altres espècies.

En aquesta línia, Raga ha instat a la resta de municipis a unir-se en la iniciativa i als tècnics municipals al fet que es reunisquen per a avaluar possibles línies de finançament europeu que facen possible aquest projecte

Finalment l'Associació ha manifestat la seua disposició a buscar fons europeus perquè l'itinerari del Parc continue fins a Chulilla. Es tracta d'un projecte en el qual ja està treballant la Conselleria de Medi Ambient, fent compatibles els trams de massa forestal i de ribera del Túria existents en el traçat.