Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El projecte europeu GUARDIAN garantirà el futur mediambiental de la Vallesa i el Parc Natural del Túria

Especialistes i polítics debaten sobre els reptes per a la protecció del Medi Ambient i la lluita contra el canvi climàtic en les II Jornades d’Economia Circular.

'MEDI AMBIENT - II Jornades d'Economia Circular' 22 de novembre de 2018

La construcció d’un sistema hidràulic basat en torres coronades per aspersores per al reg amb aigua residual regenerada- sistema SIDEINFO- i l’execució de barreres verdes compostes per espècies més resistents al foc, és la proposta que planteja el projecte GUARDIAN.

Un projecte innovador va ser guardonat el passat 10 d’octubre en la tercera convocatòria de les UIA Urban Innovative Actions (Accions Urbanes Innovadores) de la Unió Europea celebrada a Brussel·les. Es tracta  d’una iniciativa de la Unió Europea que té per objectiu facilitar l’execució de noves solucions davant dels reptes urbans a què ens enfrontem i a la que va optar junt amb altres 43 projectes dels països socis en la categoria de canvi climàtic, en la que Riba-roja va ser preseleccionada junt amb grans ciutats com Amsterdam, París, Barcelona, Manchester i Sevilla.

El projecte Guardian ha rebut una subvenció de 4,4 MM de €  procedents dels Fons FEDER de la Unió Europea, ajuda que representa quasi el total dels 5,5 MM de € que suposa este projecte per als pròxims tres anys i el finançament del qual completaran les entitats privades que han participat en el seu desenvolupament.

Este va ser el tema central de la sessió de les II Jornades d’Economia Circular organitzades per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria en la Vallesa de Mandor, junt amb la participació de Hidraqua, l’Ajuntament de Paterna i la resta de socis que conformen el projecte; Cetaqua, Medi XXI, el Parc Natural del Túria, la Universitat Politècnica de València (IIAMA) i la Universitat de València (Grup Economia de l’Aigua).

En la primera mesa tècnica van participar Massimo Marras, gerent de Hidraqua, que va exposar de forma detallada el projecte, Marina Arnaldos, responsable de l’Àrea de Recursos Hídrics de Cetaqua, Lidia Puchol, d’Enginyeria Ambiental Medi XXI, Antonio Ballester, director del Parc Natural del Túria,  Guillermo Gordo, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Paterna, Antonio José Morales, tècnic d’EcoRiba i Vicent Hernández del Grup Economia de l’Aigua que junt amb l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient tanquen el cercle de partners del projecte.

Així mateix van assistir a la trobada els alcaldes de Riba-roja de Túria i Paterna, Robert Raga i Juan Antonio Sagrado, respectivament, el cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Projecció Territorial, Ángel Morales, el director general de Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer i el director general de l’Agència per a la Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel que va matisar “la suma de les noves tecnologies al servici d’iniciatives com Guardià contribuirà a minimitzar les conseqüències dels incendis”.

Per la seua banda, l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga va declarar, “tenim una important responsabilitat a l’hora de saber combinar la protecció i la sostenibilitat del nostre entorn, a través d’iniciatives com el Guardian que encaixen perfectament en el nostre projecte mediambiental, EcoRiba amb la protecció dels ciutadans i ciutadanes de les zones residencials que afronten amb el nostre municipi”.

L’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagrado va manifestar “el compromís i la implicació de les administracions públiques amb la protecció del medi ambient per mitjà de projectes innovadors amb I+D+I i la participació ciutadana és fonamental per a crear entorns i ciutats sostenibles”.

Accciones

Després d’una fase inicial que va arrancar el passat 1 de novembre, les actuacions a executar a partir d’ara inclouen una planta de tractament avançat de part del cabal d’aigua residual que es depura en l’EDAR Camp de Túria II, per a l’eliminació de contaminants (clorpirifos) que permeten la reutilització de l’aigua regenerada.

També el disseny i la construcció de les infraestructures hidràuliques necessàries (depòsits, xarxes de conduccions d’aigua, bombaments,…) que alimentaran el sistema hidràulic de prevenció d’incendis. Així mateix l’execució de barreres verdes compostes per espècies més resistents al foc que ajuden a ralentitzar l’avanç d’un front d’incendi si s’arriba a produir i l’execució de mecanismes que permeten el reg regulat basant-se en el mesurament de dades en camp, a través d’una xarxa de sensors, de manera que s’aportarà només l’aigua estrictament necessària per a evitar el creixement descontrolat de la vegetació.

Així mateix, s’inclouen en este projecte, accions per al condicionament de l’estany de la Vallesa, treballs de forestals, així com les labors de vigilància forestal en el bosc i reforma i millora de la torre de vigilància forestal de La Vallesa.

El projecte també contempla les accions de comunicació i formació en prevenció d’incendis de la població resident en la interfície urbana-forestal, una anàlisi socioeconòmic de l’impacte global del projecte, així com de la replicabilitat del projecte GUARDIAN en altres àmbits urbans.