Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Experts en l'estudi de la contaminació lumínica es reunixen a Riba-roja per a analitzar els seus efectes i solucions per a la disminució del seu impacte

(1)
La jornada s’emmarca dins del projecte municipal EcoRiba que perseguix la qualitat ambiental i l’eficiència energètica.

'MEDI AMBIENT' 22 de novembre de 2017

L’Espai´d’Art Contemporani “El Castell” acull fins al divendres un simposi, organitzat per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i la Universitat de València, en el que es donen cita investigadors que estudien els efectes que produïx la llum artificial nocturna a Espanya. El seu objectiu és informar sobre les ferramentes adequades per a l’estalvi energètic i per a la protecció del cel nocturn enfront de la contaminació lumínica.

“La Contaminació lumínica és una contaminació tan desconeguda com pròxima. Procedix de la il·luminació artificial no útil. L’efecte més evident i més fàcil de resoldre és que el cel estrelat desapareix. No obstant això, ja hi ha molts estudis científics que indiquen que també afecta els éssers vius i a la salut de les persones”, explica Ángel Morales, catedràtic de Química Analítica i cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València (UV).

Esta problemàtica ha centrat la jornada que ha començat este matí a Riba-roja,  La lluita contra la contaminació lumínica. Estalvi o il·luminació responsable. És el segon any que la Universitat de València, junt amb l’ajuntament de Riba-roja de Túria, organitzen esta jornada amb la col·laboració de la Coordinadora en defensa dels boscos del Túria, Cel Fosc i la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre Contaminació Lumínica. “L’objectiu d’esta trobada és donar a conéixer els problemes associats a un excés d’il·luminació i presentar les ferramentes que existixen per a disminuir la contaminació lumínica”, explica Ángel Morales, responsable científic de la jornada junt amb Enric Marco (Aula d’Astronomia, UV) i Joaquín Baixeras (Departament de Zoologia, UV).  

En la jornada inaugural, l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha destacat la importància de “promoure, des d’estos fòrums, la reflexió científica sobre els impactes de la contaminació lumínica i difondre entre els professionals del sector de la il·luminació i del disseny, les ferramentes disponibles per a aconseguir un estalvi i eficiència energètica”.

Raga ha assegurat que des de l’Ajuntament s’estan duent a terme mesures per a atallar esta problemàtica que afecta tant les zones residencials del municipi com al Parc Natural del Túria, “Hem realitzat una auditoria lumínica, que ha analitzat 5.991 punts de llum  i ha detectat que un 60% de peretes leds instal·lades amb el “pla Rus” provoquen un excés de contaminació per incomplir les normatives europees que regulen estos dispositius”.

En esta primera jornada, diversos especialistes en la matèria analitzaran la pol·lució lumínica, les seues causes i conseqüències. En la primera sessió, les conferències seran a càrrec del president de l’associació Cel Fosc, Fernando Jáuregui; la física Susana Malón; i Josep María Ollé, professor de Luminotècnia de la Universitat Rovira i Virgili. A més, els tres ponents participaran en una taula redona titulada L’eficiència energètica vs. Contaminació lumínica, que moderarà Ángel Morales. En la sessió vespertina el professor de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la Salvador Bará, i el doctor en Astrofísica Alejandro Sánchez, se centraran a explicar els efectes de la contaminació lumínica i debatran en una taula redona, moderada per Enric Marco, davall el títol La necessitat d’il·luminar correctament.

Demà la jornada s’estén als professionals del disseny i del sector de la il·luminació que participaran en una taula de treball en què seran assessorats per experts sobre la legislació i normativa vigent en este àmbit, així com en possibles solucions per a minimitzar l’impacte d’un ús excessiu de la il·luminació artificial.