Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La Generalitat destina nou milions d'euros per a segellar definitivament l'antic abocador de Basseta Blanca

L'Ajuntament de Riba-roja estudia un futur ús de la instal·lació relacionat amb l'economia circular.

'MEDI AMBIENT' 11 d'abril de 2019

(id: 9747)L'abocador de Basseta Blanca serà finalment segellat i restaurat després de més de 20 anys des que es decretara el seu tancament i després de rebre 2.654.497 m3 de residus. Per a això, el Consell destinarà 9.405.000 euros en tres fases d'execució d'obres, que permetrà recuperar aquest enclavament natural.

Basseta Blanca serà el primer abocador que serà restaurat dins del pla autonòmic de segellament d'abocadors en el qual s'inclouen altres 30 abocadors municipals i que compta amb una inversió de 20 milions d'euros. El segellament d'aquest abocador ha sigut blindat amb rang de Decret Consell de la Generalitat Valenciana, tal com estableix la Llei 22/2011, nacional de residus, la qual cosa garanteix la seua completa execució.

L'abocador de Basseta Blanca va ser utilitzat des de 1986 a 1996 per a la gestió dels residus urbans de València i la seua àrea metropolitana. Malgrat la resolució municipal de tancament en 1994, es va obligar a la seua reobertura per ordre judicial. Fins a la sentència del Tribunal Suprem que va obligar definitivament al tancament en 1996, es van abocar milers de tones de residus orgànics per part de l'EMTRE.

Aquest abocament continuat va provocar una degradació del terreny amb zones d'erosió, xicotets lliscaments en els talussos i enfonsaments, surgencies de lixiviats, zones amb eixides de gas, una xarxa d'extracció de biogàs en estat d'abandó, manca de xarxa de drenatge d'aigües pluvials o manca de revegetació i integració ambiental i paisatgística.

A través d'aquest projecte es pretén definir les actuacions que permeten conformar una geometria de l'abocador adequada per a afavorir l'evacuació dels escolaments superficials evitant embassament en superfície, a més de permetre executar tots els elements necessaris per a evitar l'evacuació de lixiviats incontrolats i evitar emanacions de gas.

La conselleria ja ha realitzat les probes inicials, per a les quals va aportar al voltant de 70.000 euros,  imprescindibles per a resoldre el definitiu projecte de segellament de l'abocador de Basseta Blanca, que consistirà no solament en la seua cobertura amb terra i la seua restauració vegetal, sinó la seua prèvia impermeabilització, el drenatge d'efluents contaminants i l'eliminació de gasos emanats de la descomposició del fem.

El projecte s'ha confeccionat amb una fase prèvia de 75.000 euros, de proves i pesòmetres previs realitzats en la zona. Així i tot, la redacció del projecte ha costat 25.000 euros més, inversions que s'han realitzat en la present legislatura.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Francisco Javier Quesada ha incidit en “la importància d'aquest projecte molt demandat per la societat, que repercutirà en una millora de l'entorn al mateix temps que repercutirà en la salut de les persones”

Per part seua, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat “el ferm compromís tant de la conselleria de Medi Ambient com de les Corts per incloure en els pressupostos una partida destinada a aquest projecte” i ha anunciat “l'Ajuntament continuarà reivindicant, amb el suport de la Corporació, que aquesta zona degradada es revertisca en un nou espai on càpien projectes innovadors dins de l'economia verda, com podria ser la gestió i restauració de voluminosos o la producció d'energia solar”.

El projecte ha sigut informat favorablement per l'oficina de supervisió de projectes de la Generalitat Valenciana. Es tracta del primer tràmit necessari per a la seua licitació-encomanament de les diferents fases a executar de l'obra. Està previst que puguen iniciar-se els treballs abans que finalitze 2019.