Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La Plataforma 'L'anguila al mar- l'angula al Túria' reivindica la creació d'un canal hidrològic que garantisca la supervivència de l'espècie

La connexió entre el Túria i el mar es realitzaria pel Pla Sud de València.

'MEDI AMBIENT' 27 de març de 2019

La presentació de la Plataforma ‘L´anguila al mar- l´angula al Túria’ s'ha realitzat en el marc de la Jornada tècnica organitzada per la Universitat de València i l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, amb l'objectiu de ressaltar la importància de la connexió del riu Túria al mar i la seua relació amb el cicle de vida de l'anguila, una espècie emblemàtica del nostre territori i que ha anat disminuint la seua presència en els últims anys.

La jornada inaugural ha comptat amb la participació de l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el vicerector de Projecció Territorial i Societat, el regidor delegat d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo i el director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester.

Durant la seua presentació, el catedràtic de Química Analítica de la Universitat de València, Ángel Morales, ha reivindicat la necessitat de “mantindre la connexió permanent del riu Túria amb el mar a través d'un canal de dimensions suficients perquè la fauna existent puga emprar-lo com a corredor fluvial, i així aconseguir la conjuntura ideal perquè aquesta espècie en perill d'extinció torne de nou a les aigües del Túria per a quedar-se”.

Es tracta d'una iniciativa que, des de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, conjuntament amb l'Ajuntament de Riba-roja pretén salvaguardar la fauna fluvial del riu, especialment l'anguila, objectiu en els últims anys de les accions repobladores per part de la Generalitat Valenciana.

Un estudi de la Universitat Politècnica, encarregat pel Parc Natural del Túria, avala la viabilitat d'esta infraestructura que pretén fer compatible el seu ús per a canalitzar possibles fortes avingudes d'aigua amb el de col·lector biològic que garantisca la supervivència d'esta i altres espècies.

L'anguila està considerada una espècie en perill d'extinció, entre altres aspectes, per la disminució de la qualitat de les aigües. Un exemple d'això és el de l'Albufera hui convertit en un llac hipertròfic, per la presència d'un excés de nutrients generalment originat per l'abocament d'aigües residuals. “De les cent tones que es recollien en l'Albufera a principis dels 70, actualment només són capturades en aquest parc natural un 5%” ha assegurat l'edil Sergi Campillo, qui ha reivindicat “la necessitat de connectar a través d'un corredor verd no solament dos parcs naturals com són L'Albufera i el Túria sinó recuperar la connectivitat entre els pobles, protegint aquest espai de gran valor ambiental i cultural”

Per la seua part l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha manifestat la seua satisfacció de materialitzar esta iniciativa que va sorgir en Riba-roja i “posa de manifest el nostre compromís amb la preservació del medi ambient i la biodiversitat del Parc Natural del Túria”.

La catedràtica del Departament de Microbiologia i Ecologia, Consuelo Esteve, ha impartit la conferència "Anguilla europea: estat, amenaces principals i iniciatives de gestió". Esteve ha abordat alguns aspectes que conflueixen en la disminució d'esta espècie com la qualitat de les aigües o alguns bacteris que els afecten.

La jornada ha finalitzat amb la solta de 2.500 anguiles en les aigües del Túria.