Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Ajuntament de Riba-roja recuperarà dos terços de les 46 palmeres de Peñasol que estiguen afectades pel morrut roig

Els exemplars van resultar danyats amb anterioritat a què el consistori recuperara l’ús públic de la parcel·la.

'MEDI AMBIENT' 11 d'octubre de 2017

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ja ha iniciat el protocol d’actuació per a tractar contra el morrut roig les 46 palmeres de les espècies Phoenix Washintonias i Cycas que s’hagen vist afectades per la plaga en la parcel·la pública de Peñasol. Després d’una primera anàlisi, el departament de Medi Ambient establirà les mesures fitosanitàries obligatòries per al control i l’eradicació de la plaga.

Els exemplars es troben en la zona verda de 12.538 metres quadrats, situada en el polígon industrial L’Oliveral de Riba-roja de Túria, que va ser recuperada per a ús públic fa tan sols huit mesos, després de resoldre’s la fase concursal de la mercantil Peñasol S.L

Segons l’informe elaborat pel tècnic municipal de Jardineria i Paisatgisme, “cap dels exemplars danyats està considerat “singular o exemplar”, segons la Llei de Patrimoni Arbori Monumental”. A més, assenyala el document, “les palmeres majorment afectades estan descapçades i les seues palmes totalment seques, la qual cosa ens porta a considerar que estiguen afectades des de fa molt de temps”.

Segons es desprén de l’informe tècnic, la mercantil que va explotar el Complex Peñasol seria l’únic responsable de les palmeres afectades pel morrut roig, al no realitzar el corresponent tractament.

L’Ajuntament va mantindre una relació contractual durant anys amb l’empresa Peñasol. Este contracte públic establia el pagament de 1.200 euros -200.000 pessetes de l’època- revisables anualment amb l’índex de preus al consum (IPC) perquè la mercantil poguera construir en la parcel·la zones enjardinades, esportives i un annex per a ampliar l’ús de restauració.

D’esta manera, els propietaris del complex esportiu i de restauració van poder ampliar les seues instal·lacions amb el lloguer d’esta zona municipal per eixa mòdica quantitat de diners que significava el pagament d’al voltant de 100 euros mensuals per l’ús i gaudiment dels 12.538 metres quadrats i que va explotar gràcies a la seua immillorable ubicació junt a l’autovia nacional III.

El complex va tancar les seues portes al públic a l’abril de 2016 i es va declarar en suspensió de pagaments. No obstant el jutge va impedir l’entrada de l’Ajuntament a les instal·lacions fins que no fóra resolta la fase concursal, situació que es va prolongar fins fa 8 mesos.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga ha denunciat la forma de procedir dels antics responsables polítics amb este contracte, “el nostre govern mai haguera realitzat la concessió en estos termes, que van generar durant anys a la mercantil uns beneficis desorbitats per un cànon irrisori de 1.200 euros anuals”, assegura l’alcalde, qui hi ha acusat al portaveu de Riba-roja Pot, Rubén Ferrer de “crear alarma social, a través de la demagògia amb l’únic interés de desprestigiar la gestió d’este govern en temes com la protecció del medi ambient i concretament en l’arbratge, en el que estem realitzant un destacat i reconegut treball”, matisa Raga.

Segons l’informe del tècnic de Jardineria municipal, dels 54 exemplars de palmàcees dels gèneres Phoenix Washintonias i Cycas, 8 es troben en una zona privada i 46 en la zona pública, de les quals “1/3 són mortes com  a conseqüència de l’afectació del punxegut”.

De la mateixa manera,  l’Ajuntament ja està actuant en la Bassa de Reva, després de recuperar esta parcel·la pública gràcies a l’anul·lació del conveni que mantenia amb la mercantil Cercle Paral·làctic S.L

Des de l’any 2005, esta mercantil va firmar un conveni amb el aleshores govern del PP per a disfrutar de l’ús terciari d’este emplaçament durant 25 anys. Allí va ubicar una discoteca que va tindre com a noms Baobab i Oasi, en la que es van produir distints altercats i situacions violentes.

Ara, l’objectiu del govern local és reconvertir la zona en un jardí botànic que recupere el paratge. “Riba-roja és rica en exemplars arboris, no sols en estes dos zones sinó en l’Avinguda de Paz, on el tractament periòdic que realitzem a les palmeres ha evitat que es vegen afectades per alguna plaga”, assegura Robert Raga

Riba-roja compta actualment 26 exemplars inclosos en el catàleg d’arbres monumentals de la Comunitat Valenciana. Un treball inclòs en el projecte EcoRiba, amb l’objectiu de dinamitzar el municipi per mitjà d’iniciatives paisatgístiques que permeten una protecció del ric patrimoni natural de Riba-roja.