Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja aposta per la reutilització de les aigües residuals per a ús industrial i contra incendis en el Dia Mundial de l'Aigua

Hidraqua promou una jornada de portes obertes per a donar a conéixer els processos de depuració d’aigües.

'MEDI AMBIENT' 22 de març de 2017

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua que se celebra cada 22 de març, Hidraqua en col·laboració amb l’Ajuntament de Riba-roja ha celebrat una jornada de portes obertes en la Depuradora del Sector 13, una de les tres existents en el sector industrial que tracta diàriament 1.200 m3 d’aigua,  prop de 400.000 m3 a l’any que són tornats depurats al Barranc de Pozalet.

‘L’objectiu és donar a conéixer els processos de depuració a què se sotmet l’aigua per a posteriorment ser reutilitzada en altres usos diferents al consum humà com el reg agrícola o la neteja de carrers, així com la tecnologia que emprem’, assegura Massimo Marras, gerent de Hidraqua.

Actualment, l’Ajuntament de Riba-roja està treballant des de fa uns quants mesos a través del programa EcoRiba en la reutilització de les aigües residuals per a altres usos com la prevenció d’incendis o l’industrial. El primer d’estos usos seria per mitjà de la reutilització de l’aigua residual arreplega en la depuradora Camp de Túria II, situada junt al Llit del Túria, que a través d’un sistema de torres amb sistema difusor d’aigua, possibilitarà la prevenció d’incendis de la Vallesa i el Parc Natural del Túria.

Un altre dels projectes de l’Ajuntament és la reutilització d’aigües residuals del sector industrial i el seu abocament en el Barranc de Pozalet. Estes aigües tindrien un doble ús per a les empreses logístiques, destinant-les al llavat de vehicles pesats i maquinària, evitant així el consum d’aigua potable i reduint per tant els costos. Paral·lelament es facilitaria la possibilitat d’utilitzar l’aigua per a hidrants en les empreses i per a abastir d’aigua els pous agrícoles.

Riba-roja atén així la crida de Nacions Unides que davall el lema ‘Les aigües residuals, el recurs desaprofitat’, alerta que la majoria de les activitats humanes generen aigües residuals, i més del 80% de les aigües residuals de tot el món s’alliberen en el medi ambient sense tractament.

Segons apunten els experts, les aigües residuals tractades poden ser una font alternativa d’abastiment d’aigua econòmicament eficient, sostenible, segura i fiable per a diversos fins, des del reg fins als usos industrials, passant pel consum d’aigua potable, especialment en situacions d’escassetat d’aigua. Per a això, diuen ‘hem de canviar les mentalitats, conscienciar i redoblar els esforços educatius per a compartir els beneficis de la reutilització de les aigües residuals’.

‘La reutilització i una eficient gestió dels recursos naturals, com en este cas l’aigua,  és una part essencial de l’economia circular, necessària per a aconseguir la sostenibilitat del nostre entorn’, assegura l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga.

Durant la visita organitzada per Hidraqua, tècnics de la companyia gestora del cicle integral de l’aigua  han realitzat un recorregut guiat als assistents per a donar a conéixer les tres fases a què se sotmet l’aigua una vegada arriba a estes instal·lacions; la fase de pretractament on s’eliminen les partícules més gran i el  trasllat a uns tancs circulars que permeten la sedimentació de la matèria orgànica.

Posteriorment, a fi d’eliminar les restes orgàniques, es realitza una segona fase de depuració, en este cas biològica, que permet eliminar els contaminants que han quedat dissolts. Perquè l’aigua puga ser reutilitzada, passa per una tercera fase coneguda com a tractament terciari, on s’aconseguix aconseguir una aigua totalment transparent i lliure de microorganismes. A més, ha permés conéixer ciutadans els problemes de depuració que alguns residus com a pintures, olis, detergents, sabons, bastonets, tovalletes, medicaments o plaguicides poden ocasionar al medi ambient.