Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja disposarà d'un mapa de l'enllumenat públic que detecte l'impacte de la contaminació lumínica

És el tercer municipi d’Espanya a realitzar l’auditoria amb vehicle equipat amb cambres i GPS d’alta precisió i el primer de la zona mediterrània.

'MEDI AMBIENT' 16 de gener de 2017

L’Ajuntament de Riba-roja ha encarregat a una empresa especialitzada en estudis d’il·luminació una auditoria a fi de que analitze la situació de l’enllumenat públic dels carrers del municipi i ens permeta conéixer l’explotació, el funcionament i les prestacions del mateix, amb objecte de limitar la resplendor lluminosa i la seua contaminació lumínica, entre altres aspectes.

L’auditoria ha sigut realitzada per un vehicle especialment dissenyat per a este tipus de treballs equipat amb un navegador GPS d’alta precisió, espectròmetres, cambres estereogràfiques, luxómetres i un sistema d’emmagatzematge de dades.

Després de circular per tots els carrers del municipi durant quatre nits, les dades seran processades i es generarà un mapa lumínic de la població, mapes de valors mitjans de luminancia, iluminancia màxima i mínima i uniformitat mitjana de les lluminàries existents, així com un inventari i estat de l’enllumenat públic i un mapa amb els tipus d’il·luminació.

Amb tot això es podrà conéixer fil per randa l’estat de les lluminàries existents a Riba-roja, si estan funcionant com deuen i quines millores es poden aplicar a les mateixes.

L’avantatge d’este tipus d’auditories respecte a les convencionals radica en que els resultats s’obtenen en un període molt curt de temps (entre 4 i 5 setmanes) mentres que les auditories tradicionals es demoren fins a sis mesos.

A més, oferix un nivell altíssim de detalls de l’estat real de cada lluminària instal·lada en el municipi.

Riba-roja ha sigut el tercer municipi d’Espanya a realitzar l’auditoria amb este sistema i el primer de la zona mediterrània.

Una de les conseqüències immediates de l’auditoria és actuar sobre l’enllumenat especialment en zones d’afectació al Parc Natural del Túria per a evitar el seu impacte sobre el medi ambient.

Així va quedar de manifest en les primeres jornades celebrades el passat 30 de novembre en el Castell davall el títol ‘Noves ferramentes per a la valoració de la contaminació lumínica’, organitzades per la Universitat de València, la Diputació de València i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.

Els participants en la jornada van aportar nombrosos estudis i investigacions en què es van comprovar els excessius nivells que una deficient il·luminació en les ciutats i municipis produïx directament sobre el medi natural que ens rodeja. Especialment important és la projecció de la llum directa o indirecta sobre l’atmosfera procedent de fonts artificials o nocturnes amb intensitats excessives així com orientacions incorrectes, colors i matisos de la llum o els horaris inadequats d’ús.