Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja impulsarà un projecte europeu per a convertir la canya del riu en matèria primera per a l'elaboració de mobiliari urbà reciclat

La iniciativa permetria reduir considerablement la presència d'aquesta planta invasora en el llit del Túria.

'MEDI AMBIENT' 19 de juliol de 2019

La canya és actualment un dels principals problemes ecològics del Parc Natural del Túria. La contínua proliferació d'aquesta espècie invasora en el llit del riu suposa una forta reculada de la vegetació autòctona i provoca un alt risc d'incendi per a les àrees residencials confrontants al parc. A més ocasionen greus molèsties en envair la senda per als vianants que travessa el parc i que anualment és transitada per més d'un milió d'usuaris.

A fi de poder atallar aquesta situació, Riba-roja ha traslladat a l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria la possibilitat d'impulsar conjuntament una iniciativa nova, a través d'un projecte LIFE, basada en la recollida de canya per a la seua posterior reutilització en l'elaboració de mobiliari urbà i viaris. Es tracta d'un exemple d'economia circular basada en la minimització d'ús de matèries verges que contribueix a la preservació del medi ambient.

Aquest tipus de projecte ens permetria evitar els residus contaminants reduint la petjada de carboni emesa a l'atmosfera. Actualment ja existeixen experiències exitoses de reutilització d'altres matèries naturals com la palla de l'arròs de l'Albufera per a l'elaboració de taules de pic-nic o altres elements habituals en els municipis, com a bancs, separadors de goma del carril bici o papereres, més resistents i que requereixen un menor manteniment.

Aquest és un dels projectes, presentats per una empresa d'Alginet pionera en aquest tipus d'actuacions, en la 13a Assemblea General de l'associació de Municipis del Túria, celebrada al Castell. A aquesta primera reunió després de la composició de les corporacions locals i autonòmiques, ha assistit la secretària autonòmica d'Energia Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón acompanyada del director general de Medi Natural, Francisco Quesada.  

Tuzón ha manifestat la predisposició del la Generalitat de col·laborar activament amb els municipis implicats i agilitar la signatura del conveni de col·laboració i corresponsabilitat entre la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els ajuntaments de l'àmbit territorial del PORN.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat la importància de “continuar treballant totes les Administracions en sintonia per a dur a terme accions que posen en valor el parc Natural del Túria, així com aconseguir la implicació de les administracions en la formalització del conveni, necessari per al manteniment i la conservació d'aquest enclavament natural”

La redacció del conveni es va iniciar en 2016 amb l'objectiu de coordinar accions per a la conservació el manteniment, la vigilància i la dinamització territorial del Parc Fluvial del Túria. Actualment, està pendent de validació i aprovació per part de les administracions competents.

L'Assemblea ha abordat també l'estat en el qual es troba el PORN, Pla d'Ordenació de recursos Naturals i ha acordat la representació de la presidència de l'Associació per als pròxims dos anys que recau de nou a Riba-roja de Túria, mentre que la vicepresidència l'ostentarà el municipi de Vilamarxant.