Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja reuneix experts en l'estudi de la contaminació lumínica per a analitzar els seus efectes i buscar solucions que disminuïsquen el seu impacte

(1)
La IV Jornada reunirà el 26 de novembre en l'Agència de Desenvolupament Local a tècnics municipals, investigadors i experts en la matèria.

'MEDI AMBIENT' 13 de novembre de 2019

(id: 10069)La contaminació lumínica és actualment un dels grans problemes de les ciutats europees, ja que no solament suposa un malbaratament de recursos energètics, sinó que perjudica l'ecosistema i a la salut de les persones. Espanya actualment és el tercer país europeu amb més contaminació lumínica, només superat per Grècia i Malta.

Baix aquest prisma, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i la Universitat de València han organitzat la IV Jornada de Contaminació Lumínica, sota el títol “Amenaça al benestar de les persones”. Segons diversos estudis es relacionen la intrusió en els habitatges de la il·luminació artificial exterior amb la mala qualitat del somni, en afectar els ritmes circadiaris, i amb trastorns de l'humor.

La trobada comptarà amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, l'Associació Cel Fosc i la Xarxa Espanyola d'Estudis Sobre Contaminació Lumínica. Diversos investigadors i experts en la matèria es reuniran amb l'objectiu d'informar sobre les eines adequades per a l'estalvi energètic i per a la protecció davant de la contaminació lumínica.

En una societat en emergència climàtica cal determinar quines són les fonts que contribueixen al calfament global i què cal fer per a reduir-les o substituir-les. L'estalvi i l'eficiència energètica s'imposen, per tant, en les actuacions públiques.

L'enllumenat de les nostres ciutats es troba actualment en el punt de mira i en molts llocs s'ha optat per substituir-ho amb un enllumenat passat en la tecnologia LED, caracteritzada com a eficient i ecològica. És el cas de Riba-roja, on una auditoria lumínica, encarregada per l'Ajuntament de Riba-roja, va constatar que un 60% de les bombetes del terme municipal presentaven deficiències i han hagut de ser substituïdes.

La jornada del pròxim 26 de novembre en l'Agència de Desenvolupament Local estarà de nou destinada a tècnics municipals, experts, acadèmics, estudiants, responsables de la presa de decisions i al públic en general amb la finalitat de donar a conéixer millor la problemàtica i les possibles solucions que permeten minimitzar els problemes.

L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde  de Riba-roja, Robert Raga; la secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón i  el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla que seran els encarregats de donar pas a la jornada constituïda per diversos científics i professionals en la disciplina.

La jornada es dividirà en dues sessions de matí i vesprada. Diverses taules temàtiques donaran a conéixer els punts de vista d'experts de diferents universitats i centres d'investigacions en els camps de l'enginyeria, la criminologia, la normativa, l'òptica o la salut.

En la primera sessió, els especialistes en la matèria analitzaran els reptes que ha d'afrontar l'administració local en la gestió de la contaminació lumínica, la il·luminació com a mesura de prevenció del delicte, i la il·luminació nocturna respectuosa per a la Comunitat de Madrid. Una taula redona sobre iniciatives per a un cel fosc tancarà les primeres sessions. Ja a la vesprada, s'abordarà la relació entre la llum nocturna i la salut, els dispositius lluminosos eficients i saludables en espais interiors, amb  la presència d'experts de les universitats de Múrcia i Catalunya.