Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja solta 1.400 anguiles en el Túria per a reivindicar la supervivència d'aquesta espècie en perill d'extinció

La Universitat de València i l'Ajuntament organitzen as Castell les III Jornades L'anguila a la mar - l'angula al Túria
Demà se celebrarà un acte simbòlic al costat de la Font de les Huit Séquies del Túria en la Plaça de la Verge

'MEDI AMBIENT' 28 de setembre de 2022

Es Castell de Riba-roja ha acollit aquest matí una nova edició de les Jornades L'anguila a la mar - l'angula al Túria, organitzades per la Universitat de València, en el marc del programa Universitats Estacionals, juntament amb l'Ajuntament de Riba-roja de Túria. Aquesta edició ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. 

Durant la seua intervenció en l'acte inaugural l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha assenyalat, “continuarem reivindicant la creació d'un canal ecològic que permeta completar el cicle de vida de l'anguila, un aspecte que ja recull el Pla Hidrològic de la Conca de la Demarcació Hidrològica del Xúquer 2021-2027, connectant l'Assut del Repartiment amb la mar a través del Pla Sud de València”. Raga ha matisat “és necessari garantir la biodiversitat del riu Túria i també la supervivència d'una de les espècies europees en perill d'extinció’.

En aquest sentit, el director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester s'ha sumat a la defensa de la proposta del canal ecològic, “es donaria un ús mediambiental a una infraestructura que actualment té com a comesa previndre avingudes d'aigua i es combinaria amb el de col·lector biològic que garantisca la supervivència d'aquesta i altres espècies.”. I ha afegit “fem repoblacions d'anguiles en el Túria, però desgraciadament no poden arribar a la mar per a reproduir-se. El nostre objectiu és aconseguir fons europeus per a fer aquesta infraestructura civil que permeta que una vegada estiguen madures puguen arribar a la mar i d'ací emprenguen els 7.000 quilòmetres fins a arribar fins a la mar dels Sarganzos on es reprodueixen i moren”.

Un estudi de la Universitat Politècnica, encarregat pel Parc Natural del Túria, avala la viabilitat d'aquesta infraestructura que pretén fer compatible el seu ús per a canalitzar possibles fortes avingudes d'aigua.

El professor de Química Analítica i coordinador de les jornades, Ángel Morales, ha recordat “demà l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i la Plataforma de l'Anguilla realitzarem un acte simbòlic front en la Font de les Huit Séquies del Túria de la Plaça de la Verge, per a visibilitzar la necessitat de crear un canal ecològic del Túria a la mar que garantisca la supervivència de l'anguila”.

La jornada ha conclòs amb la solta de 30 quilos d'anguiles en el Túria en la qual han participat els usuaris i usuàries de l'Associació de familiars i persones amb malaltia mental, AFEMPES (Asociación de Familiares y Enfermos Mentales de Paterna, l'Eliana y San Antonio de Benagéber).