Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Més de 600 joves de Riba-roja reben a l'any prevenció en violència de gènere

La Taula Tècnica informa del seguiment a 30 dones víctima de violència masclista.

'DONA I FOMENT DE LA IGUALTAT, POLITIQUES INCLUSIVES I DRETS SOCIALS, I SEGURETAT CIUTADANA' 28 d'abril de 2021

Personal tècnic de les àrees d'Educació, Sanitat, Inclusió, Joventut, Igualtat, Policia Local i Guàrdia Civil s'han reunit aquest matí en la Mesa Multidisciplinària de Violència de Gènere. Un òrgan que es reuneix trimestralment per a treballar de manera transversal en l'atenció i la prevenció de la violència masclista. En la reunió, s'ha informat del seguiment a 30 dones víctimes de violència de gènere, de les quals 12, les de risc baix, són assistides actualment per la Policia Local, 23,8% menys que les dades registrades el mes de gener passat.

Així mateix, 18 persones disposen del Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO), una modalitat de servei que, amb la tecnologia adequada, ofereix a les víctimes de violència de gènere una atenció immediata. A més 19 dones reben actualment tractament psicològic municipal a través del personal tècnic del departament de Polítiques Inclusives.

Els casos de violència masclista es van disparar l'any passat amb la pandèmia. La situació de confinament va provocar que moltes dones es veren obligades a conviure amb el seu agressor i va dificultar l'accés de moltes d'aquestes dones als recursos de protecció. A això se suma que l'actual pandèmia ha provocat que les dones més vulnerables depenguen econòmicament en major mesura de les seues parelles.

Per a posar fi a aquesta xacra, la prevenció entre els més joves és clau. Per això des de l'Ajuntament s'imparteixen xarrades periòdiques de prevenció contra la violència de gènere, des de 2n de l'ESO fins a Batxillerat en els tres centres educatius; Pla de Nadal, El Quint i Assumpció de la Nostra Senyora. Anualment, més de 600 joves reben formació en aquesta matèria.

Respecte al Sistema VIOGEN, implantat en el municipi en 2015, s'ha realitzat el seguiment de 304 casos per violència de gènere. D'aquests, 272 són dones víctimes d'aquesta xacra social i 298 són els autors dels fets. Aquest sistema informàtic permet realitzar un seguiment integral a les víctimes i menors de violència de gènere i coordinat al costat de la Guàrdia Civil i els serveis públics de protecció de les dones víctimes dels maltractaments.

Paral·lelament, s'ha informat en la Taula del curs de formació homologat per l'IVASPE d'atenció a la violència de gènere al qual han assistit 17 policies de Riba-roja de Túria.

El mes de febrer passat es va complir un any de l'aprovació de la creació d'una Taula multidisciplinària, amb el suport unànime de tots els partits polítics, amb l'objectiu de dur a terme treball coordinat i en equip dels professionals de l'Ajuntament de Riba-roja i anticipar-se així a la detecció, fomentar la prevenció i donar una resposta eficaç als casos de violència de gènere en el municipi, amb especial atenció a les dones i els seus fills i filles.

La regidora d'Igualtat, Lola Verdeguer ha destacat positivament el descens en el nombre de dones a les quals es realitza un seguiment, “és un clar símptoma que s'està realitzant una labor important de detecció i foment de la prevenció especialment entre els joves. Cada vegada són més les dones que fan el pas de denunciar o posar en coneixement dels organismes implicats, la situació de violència o assetjament psicològic a la qual es veuen sotmeses. Només amb una denúncia, la dona”.