Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja celebra el 30 aniversari de la fundació del Centre Ferroviari Vaporista amb quasi 2.000 visitants

El Parc Maldonado reuneix els amants del tren de 13 ciutats d'Espanya.

'PARCS I JARDINS' 19 de novembre de 2019

Al novembre de 1989 es va fundar el Centre Ferroviari Vaporista de Riba-roja de Túria sobre els terrenys que en el seu moment es van donar a l'ajuntament com a sòl dotacional i que hui dia són el Parc Maldonado en el qual estan en comú el mobiliari d'un recinte lúdic dedicat als més xicotets i la passió per les locomotores en la qual participen joves i majors a parts iguals.

El Centre Ferroviari de Riba-roja es va fundar al novembre de l'any 1989 amb l'objectiu de possibilitar l'amor que una sèrie de persones d'aquesta localitat tenien pels trens i les locomotores de cinc polzades, un ample establit en els més de 15 parcs que hui dia existeixen en tota Espanya, els integrants dels quals estan en contacte permanent per a intercanviar experiències, novetats tecnològiques i els avanços que en aquest àmbit es produeix periòdicament.

Al llarg d'aquest passat cap de setmana en Riba-roja, entre 1.800 i 2.000 visitants han pogut comprovar l'espectacularitat d'aquestes locomotores i els seus vagons capaços d'arrossegar a coll a més de 20 persones gràcies a les forces dels seus motors impulsats pel vapor, principalment, i per unes bateries potents que serveixen perquè els passatges contemplen el paisatge del circuit, envoltat d'una flora autòctona que emergeix per la seua bellesa i amb un estany d'aigua que augmenta el valor del parc.

El circuit del tren de Riba-roja de Túria recrea amb precisió mil·limètrica tots els trets i aspectes amb què compta qualsevol estació de ferrocarril en la realitat. Semàfors, caps d'estació, tallers de reparació de maquinària, mecànics i personal de ferrocarrils serveixen per a ambientar l'arribada dels visitants i passatgers que cada diumenge es donen cita –d'11 a 13.30 hores- al parc Maldonado. A diferència d'altres parcs d'Espanya, el ferrocarril de Riba-roja està fitat i tancat amb una porta d'accés per a dotar de major seguretat als visitants.

En aquesta ocasió, el 30 aniversari del Centre Ferroviari de Riba-roja ha reunit desenes d'integrants d'altres centres ferroviaris arribats d'altres punts d'Espanya, com el cas de Zamora, Iraeta (Bilbao), Osca, Cornellà, Reus, Màlaga, Còrdova, Madrid, Galapagar, Collado-Villalba, Les Franqueses del Vallès, Palau Plegamans, Benicàssim i Torrellano. En total, prop de 100 associats entre els integrants del Centre de Riba-roja i els d'altres ciutats.  

Les activitats del Centre Ferroviari de Riba-roja no es redueixen únicament a les hores dominicals establides en el protocol, sinó que al llarg de l'any es dediquen també a les visites dels col·legis que així ho sol·liciten. Entre els dimarts i els dijous de cada setmana, un centre educatiu assisteix al parc Maldonado per a delectar-se amb les locomotores i els trens, a les explicacions dels experts ferroviaris i en transcórrer d'un matí en el qual poden prendre el seu pícnic en la frondositat dels arbres que s'alcen en un dels seus laterals.

El perfil dels integrants no entén d'estrats socials ni professionals. Des de de un violinista de primer nivell d'una orquestra de renom, fins a un catedràtic d'universitat, passant per un torner o un obrer. Al final, a tots ells els uneix un nexe comú ineludible en la seua vida: la passió per les locomotores i la possibilitat d'experimentar i avançar amb elles en el seu temps lliure.

El president del Centre Ferroviari Vaporista de Riba-roja, Fernando Pérez, explica que aquesta activitat “consisteix, com diem nosaltres, a jugar al tren, asseure's en una locomotora que hem acabat de muntar, unir els vagons, les peces i que la gent puga asseure's en elles, amb la potència de transport adequada és la major satisfacció que podem experimentar; aqueix és el nostre major repte cada dia”.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha subratllat “la gran labor que realitzen els membres del Centre Ferroviari del nostre municipi, amb una obstinació i una dedicació admirable ja que són una part important en la vida lúdica i social sinó un senyal d'identitat que s'encarrega d'estendre el bon nom de Riba-roja per altres ciutats i un reclama de primera magnitud per a atraure visitants i curiosos del tren”.