Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

Riba-roja duplica la participació ciutadana en els Pressupostos Participatius

Un total de 2.614 veïns i veïnes han emés el seu vot del 14 al 20 d'octubre.

'PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARÈNCIA' 23 d'octubre de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja ha aconseguit duplicar la participació de la ciutadania en el procés de Pressupostos Participatius celebrat del 14 al 20 d'octubre. Enguany, un total de 2.614 veïns i veïnes han emés el seu vot enfront dels 1.257 de la passada edició.

Per primera vegada, i a fi de donar major difusió a la iniciativa, l'Ajuntament ha fet partícip a les associacions ciutadanes que han eixit al carrer per a mobilitzar al vot. Distribuïdes per barris i urbanitzacions, dèsset entitats locals han sigut les encarregades d'informar del procés de votacions juntament amb el personal tècnic municipal.

L'Ajuntament de Riba-roja, a través de l'àrea de Participació Ciutadana i Transparència, va posar en marxa aquest instrument en 2016 a fi de promoure la participació oberta, directa i transparent de la ciutadania a través de propostes concretes que permeteren millorar el municipi. “Hem aconseguit consolidar aquest instrument de participació i que la ciutadania s'implique en la gestió municipal, decidint aquelles qüestions que considera més rellevants per al seu municipi”, assegura la regidora de Participació Ciutadana i Transparència, Esther Gómez.

En la fase de recollida de propostes, l'Ajuntament de Riba-roja va aconseguir reunir  fins a 130 accions que van ser valorades pels tècnics municipals, amb la finalitat de determinar la viabilitat tècnica i econòmica d'aquestes. Del total, un 30% van ser validades tècnicament i exposades a votació. La majoria de les propostes viables feien referència a la millora de mobiliari urbà, la implantació de biosaludables o l'adequació de parcs i jardins.

Segons la distribució per barris, dels 303 vots emesos en la zona de l'Auditori i Ciutat Jardí, la proposta majoritària ha sigut la reparació de rajoles en el Carrer Crist dels Afligits, des de Ctra Vilamarxant a la Plaça l'Estació, amb un 19,6% dels vots.

En la zona del CIJ-Arrossals-Carretera de Vilamarxant s'han comptabilitzat 291 vots. L'opció triada per la ciutadania ha sigut la millora de l'accessibilitat en la zona, amb el 55,3%. 

El barri del Centre Històric i Eres Altes ha sigut el que major percentatge de vots ha recollit amb 351 i la proposta més votada, amb un 27,1% ha sigut la millora i adequació del Pipi ca en el Barranc dels Moros, dotant-ho de major ombratge, il·luminació i fonts, mentre que en el barri de l'Avinguda de la Pau, Ratxolar i Colònia es durà a terme la reparació de voreres i asfaltat al carrer Miguel de Cervantes, des de la Carretera Vilamarxant fins al Barranc de les Monges. Aquesta proposta ha sigut recolzada pel 21% dels votants. 

A les urbanitzacions, s'han comptabilitzat 1.340 vots. Els 407 votants de la zona nord han elegit amb el seu vot el condicionament del camp de futbol, situat entre la Urbanització Parc Montealcedo i El Molinet, la plantació d'arbratge de fulla caduca als parcs infantils i el condicionament del parc de la Urbanització Santa Rosa. 

A la Urbanització Masia de Traver han participat 214 persones que han votat majoritàriament la connexió del carrer Iregua amb carril bici mitjançant rampa-escala. A València la Vella s'executarà l'accés per als vianants des del carril bici a la primera entrada de la urbanització, en Els Pous s'executarà l'apedaçament, asfaltat i guals al carrer València La Vella i Els Pous.  En la zona de la Llobatera-Carrasquereta-Pou d'Escoto i Carrassols es durà a terme la dotació d'enllumenat a l'entrada al Pou d'Escoto, entre la rotonda i el pas subterrani de la CV-370.

La urbanització REVA ha comptat amb la participació de 244 persones. El 61,1% s'ha posicionat a favor de l'execució d'un “cordó natural d'aïllament”, a través d'una filera de xiprers d'altura que permeta mitigar els sorolls de la zona industrial.

Per a dur a terme aquestes actuacions, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria destinarà una partida de 200.000 euros. Aquesta quantitat serà repartida per zones o per àrees del nucli urbà i urbanitzacions atenent criteris poblacionals, necessitats socials i participació real dels pressupostos participatius del 2018.

En nucli urbà es destinaren 66.600€, distribuïts en les següents zones; Auditori – Ciutat Jardí (Zona 1), CIJ – Arrosals – Crta Vilamarxant (Zona 2), Ratxolar - Avda de la Pau – Colònia (Zona 3), Barri antic - Eres Altes, 50.000 euros per a les Urbanitzacions Zona Nord (Santa Mónica – El Molinet, MonteAlcedo – Entrenaranjos – Parc Montealcedo i Santa Rosa – Clot de Navarrete), 50.000€ per a urbanitzacions  de la Zona Aquest (Masia de Traver, València la Vella, Els Pous de Martí), 16.500 € per a Urbanitzacions  Zona Sud (Reva – Oliveral) i Partides i 17.500 destinats als disseminats (Llobatera – Carraquereta - Pou d'Escoto – Carassols).