Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

Riba-roja es col·loca en la primera posició en la llista de municipis amb major nivell de transparència de la Comunitat per davant de la ciutat de València, Gandia o Mislata

Ocupa, a més, el lloc 30 en la llista en l'àmbit de tota Espanya.

'PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARÈNCIA' 12 de desembre de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria s'ha col·locat en la primera posició de la llista de municipis amb major nivell de transparència de la Comunitat Valenciana en complir amb un total de 124 dels 162 indicadors utilitzats per a analitzar els compliments de les administracions públiques en aquesta matèria. Aquesta localitat compleix amb un total del 76’54% dels criteris de transparència fixats per a l'estudi.  

Els llistats sobre la transparència municipal els realitza l'empresa Dynamic Transparency Index (Dyntra), de reconegut prestigi en l'àmbit nacional i internacional, per a descobrir el nivell de transparència als ajuntaments de la Comunitat Valenciana majors de 15.000 habitants a partir de les dades que les pròpies administracions ofereixen als seus ciutadans en les plataformes digitals.    

L'estudi de Dyntra situa a Riba-roja de Túria en el primer lloc del llistat amb un 76’54% amb un clar avantatge sobre els següents com Alaquás amb un 71’6%, La Nucia amb un altre 69’75%, Mislata amb el seu 69’14%, Gandia amb un altre 69’14%, Catarroja i Alfafar amb un 67’28% o la capital de la ciutat de València amb un 66’05% dels criteris complits en els últims mesos.

En el conjunt d'Espanya, la situació de Riba-roja de Túria en matèria de transparència municipal ratifica el trajecte iniciat en l'àmbit valencià en millorar en fins a nou posicions entre finals del passat any i l'actualitat, en passar del lloc 42 al 30 sobre una llista que supera els 520 municipis en total, sense oblidar que és el primer municipi valencià en el citat rànquing. Per davant de la llista del conjunt d'Espanya figuren alguns ajuntaments com els de Pozoblanco, Fuengirola, Vitòria, Bilbao, Zamora, Sant Sebastià, Barcelona, Màlaga, Saragossa o Madrid, entre altres.

L'estudi de l'empresa detalla l'evolució imparable experimentada per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria durant els últims anys en la qual passa del 14’58% de finals de l'any 2015 als 47’8% de setembre de l'exercici de 2018 als 76’54% de l'actualitat, en una evidència de la tendència positiva sobre els nivells de transparència i el major accés dels ciutadans a la informació municipal.  

L'informe tècnic determina en un 80% el nivell de la transparència municipal, amb un 78’79% en matèria d'informació sobre els càrrecs electes i el personal de l'ajuntament (26 sobre 33 indicadors), eleva fins al 90% la informació sobre l'organització i el patrimoni de l'ajuntament (9 sobre 10 indicadors), la informació sobre les normes i les institucions municipals queda fixada en un 81’82% (9 sobre 11 indicadors) i, finalment, la planificació i l'organització de l'ajuntament aconsegueix un 72’73% (8 sobre 11 indicadors).

L'aposta de l'actual govern municipal per gestionar els recursos públics sota premisses de la participació i la transparència s'ha traduït en l'aprovació d'un reglament que regula àmbits vitals com la transparència, l'accés a la informació, el bon govern i la participació ciutadana, territorial i associativa, entre altres. Aquesta acció es complementa amb els tres pressupostos participatius en els quals els ciutadans i veïns de Riba-roja han pogut fixar les seues prioritats en matèria d'inversió.  

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que la primera posició del llistat de Dyntra “és una mostra evident del treball que aquest equip de govern ha realitzat al llarg dels últims anys en benefici dels ciutadans que són, al cap i a la fi, els que tenen tot el dret d'accedir a les dades i la informació pública amb absoluta llibertat; cal no oblidar que a aquest índex cal afegir que complim en 84 paràmetres de Transparència Internacional”.