Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Exposició 'En tiempos de los visigodos en el territorio de València'

(1)

'PATRIMONI I TURISME' 6 de febrer de 2020

- En temps dels visigots en el territori de València- és una exposició temporal situada en el Museu de Prehistòria de València la qual conté peces dels jaciments arqueològics de Pla de Nadal i València la Vella. La mateixa es podrà visitar fins al 30 de juny de 2020.
 
- En temps dels visigots en el territori de València- és una exposició que obrirà una finestra a un període històric menyspreat i poc valorat. Una etapa de mestissatge, transició i frontissa, amb reminiscències romanes i elements germànics i del món oriental. Sense els visigots, no podem entendre el món musulmà ni els temps feudals.
La seua valoració ha canviat seguint les línies polítiques de cada moment. Durant la postguerra, l'educació franquista va imposar l'aprenentatge de la llista dels trenta-tres reis gots, perquè la monarquia visigoda preludiaria l'Espanya «Una, Gran i Lliure». Després, els visigots es van devaluar i es van identificar amb un intranscendent període de decadència.
Mentre s'oblidaven d'aquells reis, no tan bàrbars, les excavacions arqueològiques, a poc a poc, els van recuperar. València i el seu territori, especialment Riba-roja de Túria, són el focus d'un període amb personalitat pròpia. S'han descobert jaciments com Casals del Mas de Sabater (Morella), Horta Vella (Bétera), València la Vella i Pla de Nadal (Riba-roja de Túria), el grup episcopal i el circ de Valentia, Senda de l’Horteta (Alcàsser), Punta de l’*Illa i Portus Sucronensis (Cullera), Monastil (Elda), Allon (la Vila Joiosa), Ilici (Elx), Portus Ilicitanus (Santa Pola) i uns altres.
El territori de València s'ha convertit en un dels millors exemples per a conéixer una rica realitat que ha d'estar a l'abast de tots.

Es podrà visitar fins al 30 de juny a la sala 1 del Museu de Prehistòria de València. Accés lliure i gratuït per a visitar l'exposició tots els dissabtes, diumenges i festius, en horari ininterromput de 10.00 a 20.00 h. L'entrada general a l'exposició entre setmana és de 2 euros, i reduïda per a grups i estudiants. A més, és gratuïta si s'acredita la condició de jubilat, discapacitat, membre de família nombrosa, persona en situació de desocupació, xiquets menors de set anys, etc. Per a més detalls pots consultar la nostra web: http://www.museuprehistoriavalencia.es/web_mupreva/?q=es/el_museo

A més, aquesta exposción estarà acompanyada de les següents activitats complementàries (entrada gratuïta fins a completar aforament):

TALLER PER A PÚBLIC FAMILIAR: dissabtes a les 12 h i diumenges a les 11 h.

Escriptura visigótica: la importància de l'escrit
1, 2, 8, 9, 15, 16, 22 i 23 de febrer
Després de la caiguda de l'imperi romà, els pobles germans, i entre ells els visigots, van utilitzar la llengua llatina, van produir obres i van copiar manuscrits T'agradaria conéixer com era l'escriptura en època visigoda i els diferents suports en els quals escrivien? En aquest taller aprendrem sobre la seua cultura i realitzarem pràctiques d'escriptura visigòtica en un pergamí.

Numismàtica visigoda
29 de febrer i 1, 7, 8, 21, 22, 28 i 29 de març
Sabem que des del segle V existeix una àmplia producció de monedes en el territori peninsular, en les quals els visigots representaven els símbols, figures i efígies de la seua cultura. Vols descobrir com eren aquestes monedes i realitzar una tu mateix? En aquest taller aprendrem a emplenar una fitxa numismàtica i et fabricaràs la teua pròpia moneda.

Joies visigodes, emblemes de poder
9, 10, 16, 17, 23, 24, 30 i 31 de maig
Saps com subjectaven les seues vestimentes Tebdemiro i Teodora? Les fíbules són fermalls que s'utilitzaven en l'Antiguitat, i els nostres avantpassats visigots també ho van fer en els segles VII i VIII d. C. Vols descobrir com vivien i les seues tècniques d'orfebreria? Anima't i elaboraràs amb nosaltres una d'aquestes joies amb història.

Els visigots de Pla de Res l, finestres amb història
4, 5, 25 i 26 d'abril i 6, 7, 13 i 14 de juny
El jaciment visigòtic de Pla de Nadal se situa en Riba-roja de Túria, i allí ens trobem amb construccions àuliques i palatines de reis i nobles visigots. Entre la decoració escultòrica dels edificis que hi havia es troben veneres, frisos amb roleos, gelosies amb creu, etc. En aquest taller ens convertirem en escultors i reproduirem amb argila alguns d'aquests elements.

Cicle de conferències: Sala Alfons El Magnànim: PARLANT DE… EN TEMPS DELS VISIGOTS EN EL TERRITORI DE VALÈNCIA

dimecres 12 de febrer a les 19 h.
«El poder dels visigots al nostre territori. De Valentia a Riba-roja de Túria », a càrrec d'Albert Ribera Lacomba, arqueòleg i comissari de l'exposició.

dimecres 11 de març a les 19 h.
«L’empremta visigoda a l’actual Catalunya», a càrrec de Josep María Macias Solé, investigador de l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-Tarragona) i comissari de l'exposició.

dimecres 1 d'abril a les 19 h.
«Teodorico il grande e la difesa di Italia e Hispania dalla minaccia dei Franchi agli inizi del VI secolo», a càrrec de Gian Pietro Brogiolo, professor d'arqueologia medieval en la Universitat de Pàdua.

dimecres 6 de maig a les 19h.
«Le royaume wisigoth de Toulouse», a càrrec del Museu de Saint-Raymond de Toulouse.

BIBLIOTERTULIA + XARRADA: dimecres 4 de març a les 18.30 h.
Xarra “Dones i reines visigodes” a càrrec d'Albert Ribera i, posteriorment, bibliotertúlia “… I altres dones de l'Antiguitat amb Esperanza Huguet i Consuelo Mata.

VISITES COMENTADES A L'EXPOSICIÓ: A les 11 h.
Dies 1, 8, 15, 22 i 29 de febrer; 7, 21 i 28 de març; 4 i 25 d'abril; 9, 16, 23 i 30 de maig; i 6 i 13 de juny.
Descobreix de la mà d'una arqueòloga el desconegut període dels visigots en el territori de València. Coneix com era l'antiga ciutat dels segles VI i VII, i els jaciments del seu entorn, a partir del patrimoni arqueològic. Biblioteca Museu de Prehistòria

NIT EUROPEA DELS MUSEUS 2020: exposició permanent
dissabte 16 de maig de 22 a 1h
Obertura de portes a les 21.30 h.
Una nit visigoda amb visites dramatitzades, tallers i animacions entorn de l'exposició temporal.

LLOC:
Museu de Prehistòria de València.
Centre Museístic La Beneficència.
c/ Corona, 36. 46003 València.
T. 963 883 565
www.museuprehistoriavalencia.es