Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'E CA de Riba-roja de Túria acull les obres murals i escultòriques d'Enric Mestre

Més de seixanta peces elaborades durant les últimes tres dècades es poden veure en les dependències de l’Espai d’art contemporani El Castell.

'PATRIMONI I TURISME' 19 de juliol de 2018

(id: 9198)L’Espai d’Art Contemporani El Castell (E CA) de Riba-roja de Túria ha inaugurat este dimecres l’exposició “El món geomètric d’Enric Mestre”. La mostra inclou més de seixanta peces de l’autor d’Alboraya i comprén quasi trenta anys d’activitat artística. Així, es poden observar obres firmades en la dècada dels 90 del segle passat i, també, les seues últimes creacions. L’exhibició es podrà visitar fins al pròxim 4 de novembre.

Tal com apunta el catedràtic d’Estètica de la Universitat de València Román de la Calle, autor del text que acompanya al catàleg de l’exposició, és impossible aproximar-se a l’obra d’Enric Mestre sense tindre en compte dos disciplines artístiques: la pintura i l’escultura ceràmica. Justament, eixe és el recorregut que seguix el muntatge de l’exposició ubicada en l'E CA de Riba-roja de Túria. D’esta manera, com assenyala De la Calle, en els murs del museu dialoguen ambdós registres i acaben per desvelar les arquitectures, formes i colors que conformen la visió del creador.

(id: 9196)Un itinerari vital

L’exposició “El món geomètric d’Enric Mestre” es configura al voltant de set espais diferenciats. En primer lloc, “Arquitectures per a la mirada” comprén obres elaborades entre 1990 i 2012. En elles trobem formes que van reclamar l’atenció de l’artista a partir de l’observació de l’entorn. En algunes es perceben estructures pròpies de l’horta valenciana, mentres que altres són fruit de l’abstracció. Predomina el gres i l’engalba, amb colors foscos i, en alguns casos, esmaltats.

D’altra banda, les formes rectangulars es recomponen sobre el llenç en la secció “Estructures minimalistes”. Estos acrílics firmats en 2012, amb preponderància dels colors neutres, reprenen els traços simples característiques de l’autor. Enric Mestre es reafirmava així en una de les seues màximes vitals: menys és més. Encara que, com ell mateix recorda, no hi ha dos teles iguals i tot depén de la forma en què es miren. A més, eixos espais cromàtics també es traslladen a algunes de les seues creacions més recents, uns panells de gres amb engalba i esmalt.

 “L’Arquitectura pintada” inclou peces de la primera dècada d’este segle. En elles, l’artista alça estructures d’angles rectes per mitjà de planxes. A més, introduïx pastes pintades i uniformes que fan visible la carcassa escultòrica de les obres.

Durant 2013, l’artista va experimentar amb materials sintètics sobre llenç amb degradacions sobre negres, grisos i rojos. El resultat van ser quadros de grandària mitjana i gran -entre 90 centímetres i més d’un metre d’altura- que han sigut enquadrats en “Terres de foc”. Eixa mateixa filosofia impregna els olis i acrílics sobre cartolina de “Silencis, nocturns i espais en gris”. Elaborades durant els últims sis anys,

Finalment, la diversitat de l’univers cromàtic d’Enric Mestre troba la seua expressió en “Entaulellats”, amb una sèrie de pintures de 2008, i “Espais ambigus”, elaborats entre 2009 i 2010. En el primer cas, les geometries marcades sobre línies irregulars han sigut omplides amb olis de colors cridaners i pastís. D’altra banda, l’artista va recrear plànols tridimensionals sobre fusta i va usar els acrílics rojos, marrons, negres, verds i blaus amb ombres i degradats per a jugar amb la percepció i la imaginació.

En la inauguració, l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga va destacar “L’ECA ens permet disfrutar de l’art en tota la seua essència, acostar-ho a la ciutadania des de la senzillesa i la humilitat.”. Per la seua banda, l’artista Enric Mestre va realitzar un recorregut per la seua trajectòria professional en què destaca una excepcional combinació de pintura i ceràmica, “pintar és una cosa que ix directe, la ceràmica necessita d’una major reflexió”, va matisar
 
(id: 9197)Enric Mestre: biografia

Enric Mestre Estellés va nàixer a Alboraya (València) en 1936. Va estudiar Dibuix en l’Escola de Sant Carles de València i Ceràmica en l’Escola Pràctica de Ceràmica de Manises, dirigida per Alfonso Blat (un dels grans renovadors en l’art de la ceràmica valenciana) i en l’Escola d’Arts Aplicades de València. Finalment, es va llicenciar en Belles Arts per la Facultat de Sant Carles, de la Universitat Politècnica de València, en 1982.

En 1964, va cursar estudis sobre vidriats artístics d’alta temperatura en el Lycée Technique Henry Brisson de Vierzon (França) gràcies a una beca de la Universitat de València. Al llarg de la seua carrera ha rebut nombrosos guardons nacionals (Primer premi en el Concurs Nacional de Ceràmica de Manises, 1972; Premi Nacional en el Concurs de Disseny Industrial de la Fira de Ceràmica de València, 1972; Primer Premi en el Concurs Nacional de Ceràmica de Calvià a Mallorca, 1982; Premi Alfons Roig de la Diputació de València, 1999; Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana, 2009) i internacionals (Medalla d’Or de l’Estat de Baviera a Munic, 1976; Bayerischer Staatspreis, Alemanya, 2010; Preis de Lotte Reimers – Stiftung Zur Förderung Der Keramischen Kunst, Alemanya, 2010).

Les seues obres han format part d’exposicions individuals i col·lectives en tot el món, especialment a Espanya, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, Regne Unit, Holanda, França i Japó. A més, les peces d’Enric Mestre formen part dels fons dels centres d’art més importants de la Comunitat Valenciana (Museu de Ceràmica de Manises; Museu d’Elx; Museu de Vilafamés; Museu de Belles Arts de València; Museu Nacional de Ceràmica González Martí); d’Espanya (Museu d’Art Contemporani de Madrid; Museu de Ceràmica de Barcelona); i de l’estranger (Museu Arlana de Ginebra; Museu de Bechiné de Txecoslovàquia; Museu de les Arts Decoratives de Praga; Tennessee State Museum; o The Museum of Modern Ceramic Art de Gifu, Japó). A més, les seues creacions també es troben en nombroses col·leccions particulars i ha realitzat desenes de murals en ceràmica per a empreses i entitats.

És membre de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica des de 1979 i, en 1983, va ser nomenat acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València. Ha assistit a Congressos de Ceràmica i ha desenvolupat la seua activitat creativa en ciutats de tot el món.

L’Espai d’Art Contemporani El Castell

L'E CA va obrir les seues portes al maig de 2017 amb l’objectiu de donar a conéixer el treball de creadors contemporanis. Així mateix, la seua voluntat és dinamitzar el circuit artístic de la Comunitat Valenciana i fomentar les manifestacions creatives d’avantguarda entre la ciutadania.

L’Espai d’Art Contemporani El Castell compta amb un Consell Assessor format per reconegudes personalitats de la cultura contemporània. Actualment, este organisme està format per Rafael Alcón, arquitecte i expert en art; José Luis Cueto, vicerector de Cultura de la Universitat Politècnica de València; Román de la Calle, crític d’art i catedràtic d’Estètica de la Universitat de València; Enric Gómez, assessor cultural de l’Ajuntament d’Alfafar (fundador de la galeria Edgar Neville); Carlos Pascual de Miguel, col·leccionista d’art i expresident de la Fundació Cañada Blanch; i José Sanleón, artista i professor de la Facultat de Belles Arts de València. El professor Juan José Campos exercix de secretari i el regidor Francisco Caparrós Durán és el coordinador.

Els murs del castell de Riba-roja han acollit les exposicions “Vigílies” de Toni Cucala; “No sols mires. Escolta. Projectes 2002/2017” de Pepe Gimeno; i “SIETESERIESVIAJESIVIDAS” de José Morea. D’esta manera, “El món geomètric d’Enric Mestre” és el quart projecte expositiu del E CA de Riba-roja de Túria.