Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'E CA presenta el catàleg de l'exposició 'Sonoritat interna. Mons paral·lels en les pintures de María Aranguren'

L'exposició podrà visitar-se fins a finals d'octubre a les sales de l'E CA.

'PATRIMONI I TURISME' 26 de setembre de 2019

El Espai d’Art Contemporani El Castell (E CA) de Riba-roja de Túria va presentar aquest dimecres el catàleg de l'exposició Sonoritat interna. Mons paral·lels en les pintures de María Aranguren. A l'acte van assistir la pròpia artista, Aurora Herrera, comissària de la mostra, i Esther Gómez, regidora de Turisme i Patrimoni de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria. A més, va ser presentat pel coordinador del centre, Paco Caparrós. L'exhibició, que estarà oberta fins el mes vinent d'octubre, inclou un centenar d'obres que la creadora madrilenya ha signat durant l'última dècada.

El catàleg recull totes les peces exposades en els murs de l'E CA, les quals posen punt final a un període creatiu en el qual María Aranguren ha investigat sobre el suport pictòric i els materials. Durant la presentació, la comissària Aurora Herrera va destacar el “caràcter compacte d'un treball que té un fil conductor molt poderós entorn de la geometria i el color”. “En cada pintura de María Aranguren hi ha una dimensió espiritual, una perspectiva mística que pretén traure a la llum allò que no es veu”, ha subratllat la comissària.

L'expressivitat de les pintures de l'autora i el seu contingut metafòric estan íntimament relacionats amb els suports que utilitza, especialment el policarbonat cel·lular. Aquest material de construcció té una estructura geomètrica, lineal i translúcida que serveix de suport compositiu, de contenidor i contingut. Així, connecta l'obra d'Aranguren amb els corrents de l'informalisme geomètric i el constructivisme que prenen com a referència autors espanyols com Eusebio Sempere.

Igual que la resta dels volums de la col·lecció de l'E CA, el catàleg de María Aranguren ha sigut dissenyat per l'estudi de Pepe Gimeno.

María Aranguren: biografia

María Aranguren va nàixer a Madrid en 1961. Llicenciada en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid en l'especialitat de Pintura en 1985, va obtindre la Beca de paisatge de la Facultat de BBAA de la capital espanyola (1985), així com la Beca de Residència Artística atorgada per la Fundació InspiArte (*Ifitri, el Marroc, 2013) i la Residència Artística d'AP Gallery, (Segòvia, 2015).

La pintora treballa amb la Galeria Astarté madrilenya des de 1995 fins a l'actualitat. Les seues obres també s'han exposat en les galeries Carmen de la Guerra (Madrid, 1998-1999); Global Art Source (Zurich, 2003); La Nau (València, 2004); Berliner Kunts Gallery (Berlín, 2004); Vermeta (Buenos Aires, 2004); i Ap Gallery (Segòvia, 2015). Així mateix, el seu treball s'ha exhibit en sales institucionals com La Sala Parpalló (València, 2000), el Museu de la Ciutat (València 2005), el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (2015) i en el Claustre gòtic del Centre del Carmen (València, 2016).

Les seues pintures formen part de les col·leccions del Centre d’Art Contemporain Essaouira (Marroc); del Museu d'Art Contemporani d'Alacant, MACA; de la Caixa d'Extremadura; la Caixa de Castella-la Manxa; de la Universitat de Màlaga i de la col·lecció "Olor Visual" d'Ernesto Ventós, entre altres. D'altra banda, realitza escenografies per a produccions musicals d'Art 4 des de finals de la dècada dels noranta.

Des de 2006 fins a 2014 va exercir la direcció artística de “lametro”, sala d'exposicions de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

Finalment, s'han de destacar les col·laboracions realitzades en concerts de música contemporània amb el B3: Brouwer Trio, on pinta en directe amb aplicacions informàtiques de dibuix i pintura. Aquestes experiències es van posar en escena en el Palau de la Música de València en 2017 i en 2019.

Sobre l'Espai d’Art Contemporani El Castell, E CA

L'E CA va obrir les seues portes al maig de 2017 amb l'objectiu de donar a conéixer el treball de creadors contemporanis. Així mateix, la seua voluntat és dinamitzar el circuit artístic de la Comunitat Valenciana i fomentar les manifestacions creatives d'avantguarda entre la ciutadania.

L'Espai d’Art Contemporani El Castell compta amb un Consell Assessor on es troben per reconegudes personalitats de la cultura contemporània. Actualment, aquest organisme està format per Rafael Alcón, arquitecte i expert en art; José Luis Cueto, Vicerector de Cultura de la Universitat Politècnica de València; Román de la Calle, crític d'art i catedràtic d'Estètica de la Universitat de València; Enric Gómez, assessor cultural de l'Ajuntament d'Alfafar; Carlos Pascual de Miguel, col·leccionista d'art i expresident de la Fundació la Canyada Blanch; i José Sanleón, artista i professor de la Facultat de Belles arts de València. El professor de música i director del Conservatori de Riba-roja de Túria Juan José Campos exerceix de secretari i Francisco Caparrós Durán és el coordinador general del projecte. L'alcalde de la localitat, Robert Raga, és el president del Consell.

El centre d'art ha acollit les exposicions “Vigílies” de Toni Cucala; “No solament mires. Escolta. Projectes 2002/2017” de Pepe Gimeno; “SIETESERIESVIAJESIVIDAS” de José Morea; “El món geomètric d'Enric Mestre”; i “Al fil de… la fotografia” amb obres de Mira Bernabeu, Ángel Marcos, Ana Palacios, Castro Prieto y Gervasio Sánchez.