Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

8

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja fusiona l'art del ballarí José Huertas amb la cultura visigoda en l'homenatge al Dux Tebdemir i Teodora

L'ajuntament organitza activitats per a acostar la seua figura al gran públic.

'PATRIMONI I TURISME' 6 de setembre de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha organitzat una festa per al pròxim cap de setmana on fusionarà la dansa del conegut ballarí i coreògraf José Huertas amb diverses expressions arrelades en la cultura visigoda en l'homenatge al Dux Tebdemir, un alt càrrec amb rang de duc que va habitar la localitat durant el segle VII i que es va encarregar de signar el Tractat de Tudmir amb els musulmans durant la conquesta.  

La trobada històrica i lúdica tindrà lloc des de hui divendres 6 de setembre  fins al diumenge 8 en el nucli antic de Riba-roja de Túria -als voltants del Castell i la cisterna d'estils àrabs- on els visitants podran gaudir d'un ampli ventall d'activitats, tallers i propostes enfocades tant als xicotets com als adults en un intent per acostar la figura del màxim dirigent visigot i la seua dona Teodora durant l'època d'esplendor màxim en bona part de la costa mediterrània.

La dansa del conegut ballarí José Huertas, amb una carrera artística prolífica al costat d'artistes com Antonio Gades fins a iniciar un camí en solitari amb companyia pròpia, serà un ingredient capital per a donar una visió acurada des de la dansa espanyola de reminiscències flamenques fins a fusionar-se amb la cultura visigoda que durant tants anys va habitar la localitat on el Pla de Nadal i el jaciment de València la Vella constitueixen el tresor que perdura actualment en Riba-roja. L'acte central se celebrarà a les 13 hores del dissabte al pati del castell, emblema dels àrabs. En l'espectacle “Hispània”, Huertas estarà acompanyat de la coreògrafa i ballarina, ajudant de direcció del ballet, Marta Fernández

La III Gran Festa del Dux acollirà un mercat visigot que ocuparà els voltants dels principals monuments del nucli històric amb tendetes dedicades a la ceràmica, tallers de pintura, artesans que escenificaran els oficis i les professions de l'època visigoda, a més d'espais per a la diversió, l'oci i una ludoteca per als xicotets on podran endinsar-se en una època diferent. Els tallers infantils tractaran vessants com la numismàtica, l'orfebreria i els vestits visigots amb un afany per difondre les formes de vida en una ciutat que els visigots van convertir en epicentre.

La gastronomia ocuparà un espai privilegiat durant els tres dies de la Festa del Dux amb plats, menús i menjar elaborats a partir dels ingredients que s'usaven durant l'època visigoda coincidint amb les VIII Jornades Gastronòmiques de Riba-roja “Del Tros al Plat i l’exquisit mediterrani” on participen diversos establiments i restaurants del municipi que oferiran un ventall complet als visitants. Fins i tot, s'oferirà un taller de gastronomia visigoda el diumenge a les 12 hores.

Un coneixement sobre els majors exponents arquitectònics i monumentals es plasmarà mitjançant visites guiades al Pla de Nadal en el qual l'ajuntament està dedicant recursos econòmics i humans per a aprofundir en la seua importància, amb una riquesa notable ja que allí va viure el Dux Tebdemir i la seua dona durant els anys que va habitar a Riba-roja de Túria. La visita al Pla de Nadal tindrà lloc dissabte i diumenge a les 10 del matí. València la Vella, l'altre jaciment visigot, encara no és visitable

La música també estarà present en les jornades amb diverses actuacions al llarg de tot el recorregut al llarg del cap de setmana amb una gran cita el diumenge als 12.30 hores on s'oferirà un concert de música visigoda a la sala noble del castell de Riba-roja de Túria que serà d'entrada gratuïta fins a completar l'aforament. Serà una bona prova per a delectar-se amb les expressions artístiques de l'època.

Finalment, cal destacar que enguany s'ha ampliat en més d'un 10% el perímetre on estarà situat el mercat visigot i les activitats que es faran en ell per a admetre la demanda d'edicions anteriors i s'han habilitat aparcaments suficients per a acollir el màxim de visitants. També hi ha itineraris per a arribar amb bicicleta per la sendera del Parc fluvial del Túria, en dues línies de metro o per carretera.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha remarcat el caràcter “excepcional” de la Festa del Dux “per la importància que per al futur del nostre poble va suposar la seua figura dins d'una època de màxima esplendor en el mediterrani i que ara estem estudiant en profunditat en els dos jaciments que encara es conserven i per això es tracta de rendir un homenatge dedicat a tots els públics”.

Fotografia: Angelo Belloti