Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja protegeix 18 Pous d'Horta com a béns de rellevància local que servien per a emmagatzemar aigua en època de sequera

La mesura permetrà estudiar els sistemes de reg que s'utilitzaven.

'PATRIMONI' 7 de juny de 2019

(id: 9848)L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la declaració de béns de rellevància local (BRL) als més de 20 Pous d'Horta que existeixen actualment escampats al llarg del terme municipal amb l'objectiu de salvaguardar-los i que no es perda la seua essència original. La declaració oficial suposa que passaran a ser un patrimoni històric important per a la localitat.

Els coneguts com Pous d'Horta formen part de l'estructura relacionada amb el regadiu i l'emmagatzematge d'aigua de Riba-roja que van complir en el seu moment un paper important en l'agricultura local en tant que es van construir per a proveir d'aigua a la població i a les àrees de cultiu adjacents. La seua ubicació no és casual ja que es troben al costat dels terrenys de cultiu i els camins rurals i que els agricultors de l'època usaven amb la finalitat de proveir-se, especialment en època de sequera.

La seua relació amb el riu Túria és consubstancial amb l'origen de la seua existència ja que s'aprofitaven de la seua proximitat per a proveir als seus camps de cultiu un dels sectors econòmics del qual va ser el motor de Riba-roja durant moltes dècades. De fet, els Pous d'Horta són una herència que ha passat al llarg de diverses generacions i que l'ajuntament amb aquest propòsit pretén protegir de qualsevol circumstància.

La declaració com BRL és el primer pas previ a l'estudi detallat que es pretén dur a terme des del consistori en cadascun d'ells tant en el procés d'inventariat sobre la totalitat dels mateixos en els quals s'inclou una fitxa sobre les seues característiques, situació geogràfica i estat actual de conservació així com les necessitats futures per a la seua consolidació.

Els treballs municipals inclouran, a més, una actualització del catàleg municipal de béns i espais protegits amb la finalitat d'adaptar les fitxes i la resta de la informació a les actuals disposicions en legislació autonòmica vigent.

Els prop de 20 Pous d'Horta passaran a formar part des d'ara del citat catàleg en la seua qualitat de béns de rellevància local sense necessitat que siga la Conselleria de Cultura la que incloga el corresponent expedient en matèria de conservació sobre el patrimoni històric de Riba-roja de Túria així com les futures subvencions o ajudes econòmiques que es puguen sol·licitar de la Generalitat.

Cal recordar que al llarg de la present legislatura l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha procedit a protegir diversos conjunts històrics de la localitat, com el búnquer del Barranc de la Cabrassa, el Pont Vell o el conegut aqüeducte romà de Porxinos, donades les seues particularitats que els converteixen en un eix estratègic en la composició del seu patrimoni municipal.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha subratllat la importància de protegir els Pous d'Horta "perquè les generacions esdevenidores puguen contemplar la forma que els nostres avantpassats tenien per a emmagatzemar l'aigua i aprenguen tots els sistemes que els agricultors empraven per a treballar ja que durant moltes dècades aquest sector econòmic era un dels motors del municipi i un referent per a la resta de localitats de la Comunitat Valenciana".