Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja aprova un codi ètic per a evitar 'conflictes d'interessos' dels funcionaris en la contractació pública

La mesura s'uneix a les taules sense polítics i retransmeses en streaming.

'CONTRACTACIÓ' 17 d'octubre de 2019

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat un codi ètic en el qual inclou clàusules per a garantir la neteja en tots els procediments de contractació pública i evitar així possibles casos de frau, favoritisme i per a la prevenció, detecció i solució de forma eficaç els conflictes d'interessos que puguen sorgir. L'objectiu és garantir la transparència i la igualtat de tracte a tots els licitadors i candidats en cada procediment públic.

La mesura impulsada per l'equip de govern del PSPV ha comptat amb el suport de la resta de partits polítics amb representació municipal: Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podemos i Vox. Aquest codi respecta escrupolosament la directiva europea vigent que en matèria de contractació pública es deriva del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria és pioner en la Comunitat Valenciana en l'aprovació de disposicions, reglaments i eines tecnològiques per a evitar suspicàcies, problemes o possibles casos de corrupció en els contractes públics que anualment es duen a terme dels diversos serveis municipals adjudicats a empreses externes al consistori.  

El codi aprovat pel ple de Riba-roja considera que la transparència municipal “és una eina imprescindible en la lluita contra la corrupció” i afig que l'existència de procediments clars i iguals per a tots, l'absència d'ambigüitat en les clàusules contractuals i la falta d'impunitat per als infractors “són arguments en suport de l'establiment per la legislació europea de condicions estrictes de participació en els contractes públics, amb rigorosos sistemes procedimentals i de control de la contractació pública”.

Per això, considera que l'ajuntament ha d'aplicar “la transparència necessària per a permetre a tots els licitadors estar informats dels criteris i modalitats que s'aplicaran en la decisió relativa a l'adjudicació del contracte” a fi de garantir el principi d'igualtat contingut en les disposicions europees.

El conflicte d'interessos és un dels punts en els quals incideix el codi ètic de Riba-roja fins al punt que “abastarà, almenys, qualsevol situació en la qual el personal de l'òrgan de contractació que, a més, participe en el desenvolupament del procediment de licitació o puga influir en el resultat d'aquest, tinga directa o indirectament un interés financer, econòmic o personal que poguera semblar que compromet la seua imparcialitat i independència en el context del procediment de licitació”.

El codi obliga, a més, a aquelles persones o entitats que tinguen coneixement d'un possible conflicte d'interessos “hauran de posar-lo immediatament en coneixement de l'òrgan de contractació”. L'Ajuntament de Riba-roja de Túria reforça aquesta disposició perquè els funcionaris, assessors i autoritats que intervinguen en les decisions i accions de tota mena en la contractació perquè en totes les fases del procediment “queden revestits de l'exigible ètica i moralitat”.

Aquest codi ètic s'afig a tots els instruments que al llarg de l'última legislatura es van rubricar com la introducció de clàusules socials, ambientals i econòmiques en més del 80% dels nous contractes públics, la composició de les taules d'adjudicació únicament per part de funcionaris municipals i l'exclusió deliberada de representants polítics, la retransmissió en streaming de les sessions d'adjudicació, la publicació de les mateixes en les xarxes socials –twitter, Instagram, entre altres- o la valoració de la conciliació laboral dels treballadors de les empreses licitadores, entre altres aspectes.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que aquest nou codi aprovat “complementa tots els instruments que en els últims anys hem posat ja en marxa per a garantir que qualsevol empresa que es presenta a una licitació pública ho fa amb tots els paràmetres exigibles de neteja, transparència i igualtat respecte de la resta de licitadors”.