Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja compra 7.300 metres de terrenys del barranc dels moros per a eliminar un terraplè d'accés al centre de salut existent des de fa més de 20 anys

L'ajuntament desemborsa 780.000 euros en l'adquisició dels terrenys

17 de Gener de 2018


L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha arribat a un acord amb els propietaris de 7.300 metres quadrats del Barranc dels Moros que permetrà eliminar el terraplè existent que impedeix actualment la connexió directa entre el centre de salut i els barris adjacents a l'edifici sanitari. Les arques municipals han desemborsat 780.000 euros en total als amos dels terrenys, a raó de 107 euros el metre quadrat.

Les parcel·les adquirides tenen una qualificació de sòl dotacional que unides a les de titularitat municipal eleven a 13.600 metres quadrats la superfície en la qual s'escometrà l'actuació pública. La compra dels terrenys s'ha dut a terme mitjançant un conveni d'expropiació entre l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i els propietaris dels terrenys, segons preveu l'actual legislació urbanística vigent.

La iniciativa de l'ajuntament s'emmarca en el Pla Director del Barranc dels Moros la finalitat original dels quals està enfocat a l'eliminació del terraplè que des de fa més de 20 anys separa en dos l'àrea circumdant del centre de salut i els barris de la zona sud del terme municipal. Amb l'engegada del pla s'acaba amb l'aïllament històric en donar continuïtat a la llera del barranc, es regenera tota la zona i es condiciona com a futura àrea verda perquè la puguen gaudir els veïns.

Sota el projecte denominat "Porta del Barranc", l'Ajuntament de Riba-roja va obrir un procés de participació ciutadana al llarg del passat mes de desembre en el qual els veïns van poder triar entre les dues iniciatives presentades, "Riu Túria Riu" i "Porta del Túria" que finalment ha resultat la vencedora en el procés de selecció.

El projecte guanyador, dotat amb un premi en metàl·lic de 2.500 euros, contempla importants millores de l'entorn, amb mesures mediambientals, amb la plantació d'espècies autòctones, una correcta evacuació i drenatge de les aigües pluvials, el disseny de recorreguts per als vianants i ciclistes a l'interior del barranc, de caràcter transversal i longitudinal per a aprofitar millor els espais així com àrees verdes i un parc d'importants dimensions en el seu interior. A més, està prevista la ubicació d'un àrea de cafeteria, aparcaments per a més de 100 vehicles i un centre d'estudis del riu Túria.

La llera del Barranc dels Moros es concep com una part del propi Parc del Túria, amb l'obertura del talús a l'altura de la Porta del Barranc, amb una important recomposició de la vall que permetrà la continuïtat des del curs alt fins al propi riu Túria. Es recuperaran superfícies naturals, mitjançant la restitució del prat sec/humit mitjançant la hidrosiembra i la replantación de les espècies arbòries. Es crearan dues passarel·les superposades per a conservar i millorar els recorreguts existents actualment en el cim del talús.

Millorar els actuals accessos al centre de salut, un dels majors problemes que afecten actualment l'enclavament, és un dels reptes més importants del projecte del Barranc dels Moros. Per a açò, es contempla eliminar els obstacles que dificulten als usuaris el seu accés al centre sanitari al mateix temps que es potenciaran les polítiques de mobilitat i sostenibilitat pública.

El projecte global del Barranc dels Moros suposarà una inversió que rondarà els 2 milions d'euros de desemborsament públic, per al que se sol·licitaran pròximament les corresponents subvencions i les ajudes de les diverses administracions públiques ja que es tracta d'una iniciativa ambiciosa que mai s'ha dut a terme en Riba-roja per a integrar els espais amb l'entorn natural existent, amb els barrancs, el riu i el parc natural del Túria com a eixos principals.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que aquest projecte "soluciona els mals endèmics que patim a l'entorn del centre de salut i els voltants amb una actuació ambiciosa, original i amb un respecte absolut pel nostre entorn natural que és una part important del nostre motor econòmic i una font de riquesa, per açò, fomentem amb decisió un aposta per la sostenibilitat ambiental que redundarà en una major qualitat de vida".