Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja compra una casa antiga que conté una torre àrab del segle XI i uns refugis de la guerra civil per a destinar-ho a ús turístic

L'ajuntament desemborsa 92.000 euros en l'adquisició de l'immoble

28 de Decembre de 2017


L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha adquirit per un muntant global de 92.000 euros una casa antiga situada en la zona de la muralla àrab de la localitat que conté en el seu interior una torre del segle XI i uns refugis de la guerra civil que en el seu moment es van utilitzar com a protecció durant la contesa bèl·lica. Aquesta iniciativa s'emmarca en el programa EcoRiba afavorit per les àrees de Patrimoni i Turisme.

L'objectiu de l'adquisició és escometre pròximament la consolidació i restauració global d'aquest conjunt històric així com la seua posada en valor i obertura futura al públic. Amb una superfície de 345 metres quadrats de construcció, l'habitatge està format per una planta baixa i una primera planta, annexa a la torre musulmana inserida en l'antic recinte emmurallat.

L'estat d'abandó i la deixadesa dels últims anys han deixat en una situació precària i de ruïna l'habitatge i la seua torre musulmana que obligarà al consistori a engegar una actuació immediata sobre el conjunt àrab. L'abandó s'ha traduït en una degradació galopante, l'aparició d'esquerdes en els seus murs i la pèrdua gradual de material en bona part de la seua construcció.

El recinte emmurallat de Riba-roja de Túria està considerat com Bé d'Interès Cultural (BIC) i durant anys va formar part de l'antiga zona defensiva i de protecció que es va utilitzar davant qualsevol besllum d'atac o invasió forana. La coberta de la torre pateix un estat de conservació molt deficient, amb pèrdua de material i un elevat risc de despreniment de teules i rebles, amb l'evident perill per a possibles visitants o veïns. A més, existeixen esquerdes verticals en els murs nord i sud, amb una longitud considerable que creua tot l'espessor del mur.
De la base de la muralla àrab parteix un antic refugi de la guerra civil de quatre metres de longitud -amb dues entrades, un per cada costat- que segons els testimoniatges orals es va utilitzar com a emplaçament de protecció durant la contesa militar. La seua entrada està, actualment, encegada per una de les seues parts, una situació que obligarà a obrir-ho, inspeccionar-ho i consolidar-ho abans que puga ser visitat en un futur.

cal recordar que Riba-roja de Túria posseeix tres recintes emmurallats vinculats a les diferents civilitzacions que van passar pel municipi: l'entorn del castell d'època romana; l'assentament musulmà que ocupa la torre adquirida ara; i, finalment, la civilització cristiana adossada al nord del recinte àrab. També s'ha plantejat la possibilitat que existira un petit assentament jueu posterior, a la vista de les restes arqueològiques trobades en els últims anys.

La construcció de la torre àrab coincideix plenament amb l'època d'expansió econòmica amb la participació de mà d'obra arribada del sud de la península, amb un caràcter plenament defensiu estandarditzat a partir dels coneguts castells, muralles i torres vigía. Des d'una ubicació geogràfica privilegiada, la torre complia una funció de defensa del territori i control de l'àrea sud-oest, especialment com a vigilància dels camins que arribaven a Riba-roja de Túria des d'altres àrees com el camí de Xest en l'àrea oest o el de Torrent.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que la compra de l'habitatge i la torre annexa "és la visualització del compromís ferm d'aquest govern per la protecció i conservació del nostre patrimoni històric com a llegat per a les pròximes generacions, una forma decidida per recordar el pas de les diferents civilitzacions que han passat pel nostre municipi perquè puga ser visitat en un futur gràcies al programa EcoRiba que hem impulsat al llarg d'aquest legislatura com a fórmula per a la revitalització econòmica, ecològica i patrimonial".

Al llarg dels últims mesos l'Ajuntament de Riba-roja ha protegit les Masies de Porxinos, Mompó, Va belar, la Constacia, Alcedo, Vallesa de Mandor i Sant Antonio com bé de rellevància local (BRL) i, a més, ha sol·licitat a la Conselleria de Cultura la protecció sobre l'aqüeducte romà de Porxinos, els búnkeres de la Cabrasa i el Pont Vell.