Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja constitueix una comissió ètica per a evitar favoritisme en l'adjudicació dels contractes públics de l'ajuntament

La mesura s'uneix a les taules sense polítics i retransmeses en streaming.

'CONTRACTACIÓ' 26 de febrer de 2020

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha constituït una comissió d'ètica que s'encarregarà de garantir la neteja en les adjudicacions dels contractes públics i evitar, d'aquesta forma, possibles casos de frau, favoritisme i prevenció de conflictes d'interessos que pogueren sorgir. Aquesta nova comissió d'ètica forma part dels acords plenaris que van confirmar el seu acatament a les mesures “compliance” europees.

La constitució d'aquesta comissió ètica està impulsada pel govern del PSPV i ha comptat amb el suport de la resta de partits polítics amb representació municipal en l'actualitat: Partit Popular, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida, Podemos i Vox. Aquesta comissió forma part de les mesures incloses en el codi ètic que en matèria de contractació pública emana del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

Una de les principals tasques d'aquesta comissió passa per evitar possibles casos d'interessos que puguen sorgir en el procés d'adjudicació dels contractes públics de l'ajuntament, de tal forma que totes les possibles aspirants als mateixos concórreguen amb les mateixes possibilitats. Garantir la transparència i la igualtat en el tracte de tots els licitadors i candidats en el procediment són uns altres dels seus objectius.   

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria és pioner en l'àmbit de la Comunitat Valenciana en l'adopció de mesures, procediments jurídics i eines tecnològiques enfocades a evitar possibles casos de corrupció o favoritisme en els processos d'adjudicació en totes les adjudicacions i contractes municipals externs al llarg de tot l'any.

De fet, una de les primeres mesures passa per limitar l'accés dels polítics en les citades taules en les quals únicament tenen veu i vot els funcionaris i els empleats públics. Cap membre de l'equip de govern ni de l'oposició formen part d'aquestes. A més, les sessions que tenen lloc per a donar a conéixer els guanyadors de cada procediment públic es retransmet en “streaming”.
El codi ètic aprovat per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria recorda que la transparència municipal “guarda una estreta relació amb els principis d'igualtat, publicitat, concurrència, no discriminació i prohibició de l'arbitrarietat de l'administració contractant, en fomentar una major participació dels licitadors i, per tant, una millora en les seues ofertes”.

Precisament, la normativa de Riba-roja assenyala que l'administració pública “ha de fer ús de tots els mitjans que el dret nacional pose a la seua disposició amb la finalitat d'evitar que els procediments de contractació pública es vegen afectats per conflictes d'interessos; això pot suposar fer ús de procediments destinats a detectar, evitar i resoldre conflictes d'interessos”.  

Evitar que puguen existir possibles casos de conflictes d'interessos són uns altres dels arguments que es plantejen en aquest codi fins al punt que s'estén als propis funcionaris que formen part d'ella, “participen en el desenvolupament de licitació o puguen influir en el resultat d'aquest, tinga directa o indirectament un interés financer econòmic o personal que poguera semblar que compromet la seua imparcialitat i independència en el context del procediment de licitació”.  

La directiva adverteix que les empreses concurrents “no han d'haver participat en una organització delictiva o haver sigut declarades culpables de corrupció o frau contra els interessos financers de la Unió Europea, motiu pel qual la corrupció i el frau són arguments per a l'exclusió dels operadors econòmics dels procediments de contractació”. I assenyala l'obligació d'aquelles persones o entitats que tinguen coneixement d'un possible conflicte d'interés “hauran de posar-ho immediatament en coneixement de l'òrgan de contractació”.

Cal recordar que l'Ajuntament de Riba-roja ocupa actualment la primera posició en la llista de municipis amb major nivell de transparència de la Comunitat Valenciana, per davant de ciutats com València, Gandia o Mislata. Riba-roja compleix en l'actualitat un total de 124 dels 162 indicadors utilitzats per a analitzar els compliments de les administracions públiques en aquesta matèria.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha assenyalat que la constitució de la taula ètica de contractació “forma un punt d'inflexió en la història del nostre municipi en el qual tots els ciutadans poden conéixer en directe els processos d'adjudicació d'aquest ajuntament, per primera vegada qualsevol pot conéixer detalladament tots els aspectes de la gestió municipal amb llum i taquígrafs”.