Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja crearà una secció en la policia local amb agents formats en dret i protecció dels animals per a evitar els casos de maltractament físic

El ple municipal aprova una moció en defensa dels animals.

'BENESTAR ANIMAL I SEGURETAT CIUTADANA' 14 d'octubre de 2020

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria crearà una secció de la policia local amb agents formats en dret i protecció animal amb la fi principal de defensar i protegir als animals davant qualsevol tipus de possible maltractament o agressió física. La proposta és fruit d'una moció presentada per Podemos Riba-roja Pot i que va comptar amb el suport del PSPV, Compromís i l’Esquerra i l'abstenció del Partit Popular, Ciudadanos i Vox.

Aquesta secció de la policia local podrà posar en coneixement del jutjat l'existència de fets que puguen ser constitutius de delicte de maltractament animal i podrà adoptar les mesures necessàries per a oferir un lloc adequat a l'animal que haja patit el maltractament, especialment en aquells casos en els quals el maltractador siga el propi amo o posseïdor de l'animal.

La moció també preveu la creació d'una protectora d'animals domèstics basat en criteris de sacrifici zero en Riba-roja, d'acord amb la llei 4/1994 de la Generalitat sobre protecció dels animals de companyia, segons es va aprovar en la legislatura anterior. Aquesta mesura s'acompanyarà d'una altra com l'estudi i actualització de la “ordenança municipal reguladora de la protecció d'animals, tinença d'animals potencialment perillosos i tinença en llocs públics i privats”.

El text aprovat pel ple insta al govern d'Espanya a impulsar un projecte de llei de modificació del codi civil per a adaptar-lo a tots aquells preceptes que afecten els animals. En la modificació ha de recollir-se la idea que els animals “són éssers vius dotats de sensibilitat i que els animals de companyia són, a més, un tipus especial d'aquells pel vincle d'afecte que els uneix a l'ésser humà”. Per a això, es proposa dotar-los d'una protecció adequada a aquesta consideració i d'un tractament jurídic concorde. També es demana que els animals no puguen ser objecte d'embargament i s'excloguen de la llei hipotecària.

Altres aspectes que es proposa modificar són l'article 337 del codi penal per a protegir a tots els animals salvatges, assilvestrats, amansits o domèstics i castigar el maltractament a qualsevol animal vertebrat i tot aquell dotat de sentiment. La proposta passa per augmentar les penes perquè siguen superiors als dos anys de presó i un agreujant especial per al maltractament d'animals exercit per a fer mal a la dona que és o ha sigut parella del maltractador.

La moció insta, a més, a l'Ajuntament de Riba-roja de Túria a donar a conéixer l'existència de la regidoria de Benestar Animal i dotar-la de pressupost suficient per a poder atendre les necessitats dels animals en la localitat. A més, s'exhorta al consistori a iniciar campanyes de conscienciació ciutadana contra el maltractament animal, en la qual s'inclou un programa de xarrades informatives a nivell educatiu i amb la finalitat d'arribar a la major població possible.

Finalment, la moció de Riba-roja de Túria recorda que la violència “només genera més violència i per això són una amenaça per a la nostra societat, una societat que cada vegada pretén ser més cívica, més sensible i més respectuosa cap a la vida que ens envolta, per això mateix mai hauria de permetre's actuacions incíviques com són la tortura d'un ésser viu; la Comunitat Valenciana ha de posar-se a l'avantguarda en la defensa dels drets dels animals”.

La portaveu de Podemos Riba-roja Pot, Arantxa Torres, ha afirmat que “celebrem que aquesta moció haja sigut aprovada pel ple però sabem que fins que no es canvien les lleis continuarem lamentant el maltractament animal que queden impunes; mentre arriba la reforma del codi civil i penal hem apostat perquè l'ajuntament treballe en concordança amb el sentir de la societat actual”.