Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria celebra la V Jornada de Contaminació Lumínica que analitzarà els efectes d'un excés de llum artificial sobre la biodiversitat i la salut de les persones

La trobada servirà per a conscienciar sobre la contaminació lumínica.

'MEDI AMBIENT' 22 de novembre de 2021

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, han organitzat per a demà dimarts, 23 de novembre, la “V Jornada de Contaminació Lumínica” que tindrà lloc en l'Agència de Desenvolupament Local d'aquest municipi. En aquesta jornada participaran tècnics i experts en la matèria procedents de diverses zones d'Espanya.

Amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, l’Associació Contra la Cotaminació Lumínica i la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre Contaminació Lumínica, els coordinadors científics de la jornada són Ángel Morales, Rubio i Enric Marco Soler. La cita s'iniciarà a les 9.30 hores del matí i finalitzarà a les 18.30 hores amb la clausura d'aquesta.

La presentació de la jornada serà a càrrec de l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla; i, finalment, per la Secretària d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón. A continuació, tindrà lloc la conferencia “Avantprojecte de la Llei de Contaminació Lumínica en la Comunitat Valenciana”, amb Pedro Fresno, director General de Transició Ecològica.

La següent conferència començarà a les 10.45 hores, sota el títol “Les llums de València: cap a un enllumenat més sostenible”, amb Vicent Mayans Savall, cap de la Secció d'Enllumenat i Eficiència Energètica, de l'Ajuntament de València. Després d'una pausa per al descans, a les 12.00 donarà inici la conferència “Per què el cel nocturn ha de ser un Objectiu de Desenvolupament Sostenible?”, amb Antonia Varela Pérez, seguida d'una altra titulada “El Reglament: el que podria haver sigut i no va ser, i el que podria ser i serà”, amb Josep Maria Ollé Marteorell.

La sessió matutina conclourà a les 13.30 hores amb la taula redona “Iniciatives per a un cel fosc”, amb Ángel Morales, catedràtic de Química Analítica, i Josep Maria Ollé, enginyer tècnic en il·luminació.

Ja a la vesprada, a les 16.30 donarà principi la conferencia “Contaminació Lumínica: és el moment d'actuar”, amb Salvador Bará, de la Universidad de Santtiago de Compostela, a la qual continuarà “Galàctica: qualitat de cel, divulgació científica i desenvolupament territorial”, amb Isabel Aguilar, del Centre de Difusió i Pràctica de l'Astronomia “Galàctica”, Cefca.

La jornada conclourà a les 18.00 hores amb la conferència “Sensibilització per a la necessitat d'un cel fosc”, amb Enric Marco Soler, tècnic superior d'investigació, de la Facultat de Física de la Universitat de València i Isabel Aguilar, del Centre de Difusió de l'Astronomia “Galàctica”, Cefca.

Aquesta trobada científica pretén ser un punt de reflexió sobre la necessitat de posar fre a la llum artificial nocturna, amb un creixement anual del 2’2% a tot el món sobre les zones il·luminades, amb un ús desorbitat de Leds barates i llum blanca. La jornada es dirigeix a tècnics municipals, experts, acadèmics i estudiants i els responsables en la presa de decisions i el públic en general.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha assenyalat la importància de celebrar aquesta jornada “com un compromís ferm i decidit per contribuir a la sostenibilitat ambiental, i en aquesta trobada podrem crear un nou Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a promoure la qualitat del cel i l'accés a la llum de les estreles, com a principal finalitat ja que és necessari prendre decisions dràstiques per a evitar l'augment que any rere any es produeix en el consum de llum artificial nocturna”.