Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

8

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria reconeix la trajectòria professional del pilotari valencià Paco Cabanés 'El Genovés'

El ple enalteix la labor divulgadora del pilotari de l'esport autòcton.

'ESPORTS' 7 de setembre de 2021

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una declaració institucional en reconeixement al pilotari valencià Paco Cabanes, “El Genovés”, mort el passat 31 de juliol en la seua localitat natal, Genovés, a la comarca de la Costanera. Tots els partits signants han enaltit la labor divulgativa sobre aquest esport autòcton que al llarg de la seua vida va contribuir Cabanes.

La corporació íntegrament ha decidit un reconeixement al Genovés, apel·latiu amb el qual se'l coneixia esportivament, com a figura referent del segle XX en escala i corda i com a ambaixador de la pilota valenciana que ha divulgat l'esport autòcton més enllà de la Comunitat Valencià, fins i tot en diversos països europeus on també coneixen els aspectes de la pilota valenciana.

La declaració institucional de Riba-roja de Túria reconeix la labor de Cabanes “com a referent de l'esport valencià i exemple per a les generacions actuals i futures, per això acordem prestar el seu nom a un dels trofeus de pilota que se celebren en la nostra localitat”. Cabanes es va mantindre actiu i en plena facultats professionals des de 1972 fins a l'any 1996 en el qual es va retirar.

En la seua faceta esportiva, va acumular fins a 8 títols i cinc subcampionats en el Nacional d'Escala i Corda entre 1975 i 1989, altres 6 campionats i 3 subcampionats en l'individual d'Escala i Corda entre els anys 1986 i 1995. També, va disputar diverses partides contra jugadors bascos, va integrar l'equip de demostració de la pilota en els Jocs Olímpics de Barcelona i va participar en tornejos mundials de pilota.

El reconeixement a Cabanés aconsegueix fins al punt de ser una de llegendes de la pilota valenciana del segle XX amb un tribut i homenatge en el mític Trinquet de Pelayo de València, en el qual s'acumulen els reconeixements i els homenatges a l'esportista, com la Medalla d’Or de la Generalitat Valenciana al Mèrit Esportiu, a més del Servei de la Federació de Pilota Valenciana i la txapela basca entre altres.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que aquesta declaració institucional “reflecteix el sentir d'un poble en el qual la pilota és un esport amb una gran tradició i el foment de la qual és una contribució directa dels esportistes com El Genovés que al llarg de tota la seua trajectòria professional ha servit com a espill i promoció per a molts dels nostres joves”.