Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja elaborarà un pla d'emergències per a evitar situacions de risc davant de possibles fenòmens atmosfèrics o catàstrofes

El ple aprova una moció de Ciutadans per a augmentar la seguretat

2 de decembre de 2016


El ple municipal de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat, per unanimitat de tots els partits, una moció de Ciutadans en què s’exigix a l’equip de govern l’elaboració d’un Pla Territorial d’Emergències i Protecció Civil davant de possibles situacions de risc i possibles catàstrofes "donada la situació geogràfica i les característiques orogràfiques del municipi" ja que, legalment, una localitat de més de 20.000 habitants està obligada a disposar d’un document d’estes característiques.  

La proposta de Ciutadans va comptar amb el respatler del propi govern municipal de Riba-roja -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- a més de les altres dos restants formacions polítiques: Partit Popular i Riba-roja Pot. El pla serà remés, després de  la seua aprovació plenària, a la Direcció General competent en matèria civil per a la seua homologació per la Comissió de Protecció Civil de la Generalitat Valenciana.

La moció referendada per tots els partits es fa eco, a més, d’altres factors a tindre en compte "com el corredor d’aeronaus en ruta d’envol i aterratge, la instal·lació d’indústries en els polígons industrials susceptibles d’emmagatzemar i/o transportar mercaderies potencialment perilloses; a més, és de tots coneguts que estem en zona de potencial risc d’inundacions tant pel desbordament del riu Túria com per les avingudes procedents de barrancs".

El text també incidix en el perill que ha patit en els últims temps la localitat "pel risc d’incendis tant per al nucli urbà com per a les urbanitzacions i els polígons industrials, així com per al parc del Túria i les muntanyes circumdants, hem de plantejar la possibilitat de moviments sísmics, contaminació d’aqüífers, accidents de mercaderies perilloses", entre altres.

El Pla Territorial Municipal d’Emergències té com a objectiu principal la màxima protecció per a les persones, el medi ambient i els béns que poden resultar afectats en qualsevol situació d’emergències a l’establir, per a això, una estructura d’organització jeràrquica i funcional dels mitjans i recursos -els públics i els privats- per a afrontar totes aquelles situacions de risc o emergències greus.   
    
Este tipus de document té entre les seues funcions, també, la realització de protocols d’estudi i actuació davant d’este tipus de situacions en què s’identifiquen i classifiquen tots els riscos i es pauten, degudament, les accions dedicades a la resolució del risc que es pot desencadenar per a les persones i les propietats públiques i privades.

Per a la posada en marxa del Pla d’Emergències és necessària, a més, la creació d’una Comissió Local de Protecció Civil com a fòrum permanent de suport als responsables municipals en les labors de planificació, desenrotllament, implantació i seguiment de tots els apartats i el contingut global existent en el mencionat document municipal.

La moció aprovada també insta a la comprovació dels plans d’autoprotecció dels edificis i instal·lacions de propietat municipal, incloses l’actualització per a aquells casos en què no existira el mateix. Cal destacar que l’actual govern local, després de la presa de possessió, va detectar l’existència de 24 edificis públics sense l’obligatòria llicència d’activitat que certifica la total seguretat en els mateixos, aspecte sobre els quals s’està actuant per a la pertinent regularització. La comprovació de plans d’autoprotecció s’estendrà als edificis privats com a indústries i grans magatzems fins al punt d’exigir la pertinent actuació per a aquells casos en els haguera  deficiències respecte d’això.

El portaveu municipal de Ciutadans, Francisco Caparrós, ha subratllat que esta moció "significa el nostre compromís per a millorar contínuament el nostre municipi, la vida i l’entorn de tots els ciutadans; amb esta proposta Riba-roja dóna un gran pas avant en matèria de seguretat de manera que es garantix una resposta adequada pels servicis competents en matèria de protecció civil".

Caparrós ha enumerat les propostes que al llarg d’esta legislatura han aportat com la certificació energètica d’edificis, la regeneració del paisatge urbà, la creació de fòrums oberts per al desenrotllament municipal, la planificació estratègica de la comunicació, la proposta sobre publicitat en contractes menors, la implementació de codis QR, la modificació de l’increment del valor en els terrenys urbans, l’extensió de l’escola d’idiomes, un lloc de trobada artística en el castell o la implantació de desfibril·ladors en els centres municipals, entre moltes altres.