Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja expropia 42.000 metres de sòl per a connectar les 800 empreses dels polígons amb la Nacional III i l'arc mediterrani

El ple resol les al·legacions dels propietaris presentades en 2009

2 de decembre de 2016


El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat l’expropiació dels 42.000 metres quadrats necessaris per a la construcció d’un pont que permeta connectar els polígons industrials amb la Nacional III de manera que millore la xarxa viària amb les principals ciutats de l’arc mediterrani i les àrees de l’interior. Les obres del pont estan fixades en un cost econòmic de 4 milions d’euros que finançaran els propietaris del sòl del programa d’actuació integrada (PAI) Mas de Baló.

L’aprovació plenària elaborada per l’àrea d’Urbanisme de Riba-roja de Túria va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern i del Partit Popular i Ciutadans i l’abstenció de Riba-roja Pot. L’acord del ple és el punt final a un projecte que va iniciar el seu camí l’any 2008 amb la presentació del mateix.

La construcció del pont serà possible gràcies a l’expropiació de terrenys aprovada en el ple i que afectarà en 32.674 metres quadrats del veí municipi de Chiva i de 9.347 metres corresponent a Riba-roja de Túria i la resolució de diverses al·legacions presentades per diversos propietaris del sòl i del consistori de Chiva i que estaven sense dictaminar, incomprensiblement, des de l’any 2009.

Amb la posada en marxa del pla de comunicacions del PAI Mas de Baló es milloraran les comunicacions entre este sector i la resta de polígons industrials de l’àrea sud-oest que alberguen al voltant de 800 empreses i les principals ciutats espanyoles, especialment, les de l’àrea mediterrània i, per tant, l’eix logístic europeu i les ciutats de l’interior d’Espanya. D’esta manera, es reduirà notablement la duració empleada per al transport de les mercaderies, s’incentivarà la instal·lació de noves empreses i s’evitarà la fuga d’altres ocorreguda en els últims mesos.

El projecte de construcció compta amb els pertinents vots favorables de l’arquitecte municipal, l’informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i la Comissió Territorial d’Urbanisme que va validar la modificació del sector Mes de Va belar. Els 4 milions d’euros que costen les obres es pagaran, equitativament, per mitjà de les quotes dels propietaris del sòl afectada pel pla.

L’aprovació dels accessos a la Nacional III s’unix a l’acord plenari que l’Ajuntament de Riba-roja va prendre al gener passat per a la confiscació d’1'9 milions d’euros corresponents a l’aval que va promoure l’any 2002 la família de l’expresident del València Juan Soler com a agent urbanitzador per a construir el polígon industrial i que estava paralitzat des de fa més d’un lustre.  

El promotor del projecte va adquirir a l’Ajuntament de Riba-roja els 50.000 metres quadrats de l’excedent d’aprofitament per un valor de 116 euros el metre per les quals va pagar un total de 5'8 milions euros per un sòl considerat agrícola protegit sense que en esta operació mediara subhasta ni cap concurs públic. Un any més tard, els terrenys van multiplicar el seu valor amb plusvàlues de més del 300% al passar dels inicials 116 a 350 euros el metre quadrat amb un import global de 17'5 milions al passar d’agrícola a industrial.

A més, l’agent urbanitzador no va complir les seues obligacions com la construcció d’una depuradora d’aigües residuals -ara es traslladen fins a un sector adjacent-, la carretera d’accés i, finalment, el soterrament de la línia de mitja tensió que creua els terrenys i afecta el veí municipi de Loriguilla. Els danys causats a l’ajuntament pels incompliments estan fixats en 1'2 milions d’euros.