Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja i el xef Joan Clement promocionen la gastronomia tradicional i històrica de la localitat amb Gastroriba 2022-24

Aquest projecte bianual pretén donar a conéixer i fomentar les tradicions gastronòmiques dels avantpassats del municipi.
El xef Joan Clement serà el Comissari Gastronòmic i desenvoluparà el guió d'activitats, jornades i esdeveniments que es duguen a terme.

'TURISME I PATRIMONI' 28 d'abril de 2022

L'Ajuntament de Riba-roja juntament amb el xef Joan Clement promocionaran la gastronomia tradicional i històrica de la localitat a través de Gastroriba 2022-24, un projecte gastronòmic bianual de recuperació per a mantindre viva la tradició i la cultura de la ciutat.

Aquesta iniciativa pretén donar a conéixer i fomentar les tradicions gastronòmiques dels avantpassats de Riba-roja, en particular la dels primers pobladors originaris del municipi, i, per a això, se subscriu un conveni amb Joan Clement en el qual se'l designa Comissari Gastronòmic i responsable del projecte per la seua dilatada trajectòria i reconeguda competència.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha indicat que “la idea és recuperar les tradicions gastronòmiques dels pobles que van habitar Riba-roja. Tradicions la nostra cultura i que no podem deixar-les caure en l'oblit i que des de l'ajuntament portem anys treballant per la seua recuperació, àmbit en el qual s'emmarca aquest conveni i que també vol posar en valor els productes propis d'eixes civilitzacions i la riquesa que té Riba-roja”.

En aquest sentit, destaca la labor de l'Oficina de Turisme que ha dut a terme tota una sèrie de treballs encaminats a crear un producte turístic de qualitat centrat en la història del municipi i entre els quals destaca el Menú Visigot (un banquet en el qual se serveix aquest menú als visitants) com una de les parts fonamentals del Secret Visigot, una visita teatralitzada al jaciment visigot més important d'Europa, Pla de Nadal, situat en Riba-roja.

Gastroriba aprofundeix també en la funció difusora de les tradicions ribarrojeres basades en la història i, per això, entre els seus objectius es troba la posada en valor de l'arròs de la ribera del Túria, de la taronja local i de productes propis com les Pelaetes, dolços de Sant Dionìs o el pa artesà de massa mare.

També busca situar a Riba-Roja com a referent de qualitat en alimentació i productes per a la cuina; posicionar, almenys, tres restaurants locals en Cuina Oberta; impulsar la posada en marxa del Mercat de Proximitat i Alimentació Sostenible de la Província; mantindre la visibilitat de la cuina visigoda en tots els àmbits, generant sinergies entre col·lectius de la població i apropant-la a l'Associació de Restaurants i resta de locals de restauració.

Així mateix, es preveu l'edició d'un llibre sobre cuina visigoda i àrab i la difusió del projecte a través de programes en ràdio i televisió locals amb espais propis en els quals s'informarà de les activitats i s'educarà al públic en general en els valors gastronòmics que s'han anat perdent, oblidant el valor dels aliments i del menjar i dels beneficis de la dieta mediterrània.

Per part seua, la regidora de Patrimoni i Turisme, Esther Gómez, ha afirmat que “amb Gastroriba volem desenvolupar una de les branques essencials de turisme com és el gastronòmic i potenciar tota eixa cuina històrica que en Riba-roja ha tingut tanta importància, acostar-la i donar-la a conéixer per al seu gaudi des de tots els àmbits. A més, estem molt interessats en la cuina de memòria històrica, és a dir, la que es va desenvolupar durant la Guerra Civil i posterior a ella”.

Escola de formació

El conveni també contempla la creació d'una Escola de Formació com el complement perfecte que actuarà de dinamitzador per a atraure nou públic i formar-lo perquè aprecie el fet diferencial que suposa obtindre els productes de qualitat que es venen en Riba-roja i la seua comarca. A més, en les classes de cuina s'instruirà sobre ingredients i matèries primeres obtinguts d'aquests productes.

Per part seua, l'Ajuntament proporcionarà els recursos materials, tècnics i humans requerits per al desenvolupament de la labor formativa i col·laborativa, promourà les accions, esdeveniments, showcookings i ponències i cedirà l'ús d'espais municipals necessaris per al desenvolupament d'activitats gastronòmiques.

Cronograma de Gastroriba

Clement, com a responsable de la idea i concepte del projecte, s'encarrega del guió d'activitats i esdeveniments que es duran a terme en Gastroriba, així com de les classes. En aquest sentit, el cronograma anual del projecte contempla la realització de certàmens i jornades gastronòmiques, formacions a sectors gastronòmics del municipi, a alumnes dels col·legis i instituts de Riba-roja en el saber menjar i a restauradors i professionals de la gastronomia en general.

Entre aquestes accions destaquen les jornades dels llegums o Del Túria al Plat ; les campanyes sobre l'Arròs de les Riberes, sobre fruites i verdures segons l'època any o sobre els plats tradicionals del 9 d’Octubre i Nadal; les de sensibilització de productes de Riba-roja; les classes de col·legis Visigoda; València Cuina Oberta; el Campus Arqueologia; la Festa del Dux i la Fira dels Comarques, entre altres.