Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja manté viva la seua tradició sedera després de tres segles d'història

L'Ajuntament ofereix al visitant un paquet turístic per a donar a conèixer aquest ofici

'PATRIMONI I TURISME' 23 de Gener de 2019

La Fira Internacional de Turisme, FITUR 2019 ha sigut el marc escollit per l'Ajuntament de Riba-roja per a presentar la nova proposta turística de Riba-roja com a municipi inclòs en la Ruta de la Seda.

La presentació ha comptat amb la presència de l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el regidor de Patrimoni i Turisme, José Ángel Hernández, el president Internacional del Programa Unesco Ruta de la Seda, José María Chiquillo i el mestre sedero, Manolo Gironés.

Un any més, Riba-roja de Túria aquesta present en FITUR 2019, dins del patronat de Turisme, amb un espai per a la difusió dels seus atractius turístics i culturals en el pavelló de la Comunitat Valenciana.

En l'acte de presentació, el regidor de Turisme i Patrimoni, José Ángel Hernandez, ha destacat la importància de l'auge de la seda en el nostre municipi a partir de 1795 amb la suspensió del cultiu de l'arròs. "La cria de cucs i el desenvolupament del cultiu de la morera va ser clau", assegura l'edil.

A mitjan segle XIX, la producció de fils de seda va patir les conseqüències d'una epidèmia de pebrina i la industrialització de l'activitat, la qual cosa va suposar la desaparició de la mateixa. Encara així, Riba-roja ha sabut conservar el seu potencial com a municipi vinculat al cultiu de la moreara, la cria de cucs i la filatura.

El president internacional de la Ruta de la Seda per a la UNESCO, José María Chiquillo ha reconegut l'esforç de Riba-roja per "poner en valor el llegat viu de la seda tres segles després aquesta tradició segueix viva gràcies a industrials com Manolo Gironés i gràcies a les dones valencianes, a través de la festa fallera, Patrimoni Immaterial de la Humanitat".

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha recordat la importància d'aquest vell ofici al que estaven vinculats prop de 270 veïns, i ha remarcat "éste és un nou producte turístic que pretén recuperar les nostres arrels i que se sumisca a altres múltiples atractius dels quals ja disposem com el Parc Natural del Túria, els jaciments arqueològics o el nostre patrimoni arquitectònic, artístic i cultural, amb l'Espai d'Art Contemporani, ECA com a referent".

Riba-roja treballa actualment en la recuperació i posada en valor del món de la seda apostant per un paquet turístic que inclou una visita a una zona de moreres, la recreació de la producció de cucs en una vella andana i a la fàbrica de teixits de seda, dirigida pel mestre sedero Manuel Gironés Roca.

Riba-roja de Túria perfila així la seua estratègia turística, oferint al visitant nous productes relacionats al món de la Seda i consolidant la seua oferta única en el món visigot