Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja posa en marxa els primers deu horts urbans en residencial La Reva

Les persones beneficiàries disposaran de 55 metres quadrats per al cultiu i una zona comuna destinada a a el magatzematge d'aperos, compostadores i sombraje

25 de gener de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja disposarà al març dels primers deu horts urbans en Residencial La Reva, d'un total de 30, que es destinaran a la integració de persones majors, joves en edat escolar i altres col·lectius, a través de l'agricultura. L'objectiu fomentar el cultiu ecològic, produir aliments sans, frescs, recuperar la varietat hortícola tradicional de la regió alhora de contribuir a la recuperació d'un entorn actualment desatès i degradat.

Cada hort tindrà una dimensió aproximada de 25x20 i disposaran de presa d'aigua, clos perimetral i una porta d'accés individual. A més la zona de cultiu tindrà fàcil accés i una zona d'aparcament propera per a afavorir als concessionaris que puguen descarregar els materials per al seu treball.

Estaran dividits en quatre zones i s'habilitarà un espai comú en el qual s'instal·larà una caseta per a aperos, una pèrgola, dos bancs de pícnic i dos compostadores.

"Con aquesta acció, posem a la disposició de la ciutadania un espai de pràctica de l'agricultura amb el doble vessant d'oci i d'autoconsumo propi, seguint les directrius de l'Ordenança reguladora dels Horts Municipals aprovada al gener de 2017, al mateix temps que revitalitzem una zona degradada i afavorim la interacció entre els col·lectius", assegura el regidor d'Agricultura, Rafa Folgado

La iniciativa municipal -aprovada en sessió plenària per unanimitat- pretén estendre's al màxim de terreny públic, al voltant de 10.000 metres quadrats, encara que dependrà de la demanda dels usuaris i de la quantitat econòmica que rebrà l'Ajuntament de Riba-roja per part de la Diputació de València per a l'engegada d'aquest projecte.

En cadascuna de les zones del terme municipal es destinarà un 50 % dels horts a particulars, un altre 30 % a aturats o amb el risc d'exclusió social, un 10 % per als col·legis i, finalment, el restant 10 % per a les associacions municipals. S'exigirà el requisit de ser resident en Riba-roja, estar empadronat un mínim d'un any i es tindrà en compte la proximitat dels horts a l'habitatge dels demandants.

Entre els objectius que persegueix la iniciativa municipal destaquen el foment d'una alimentació sana i saludable, crear espais lliures alternatius en contacte amb la naturalesa, oferir un espai d'esplai i activitat, recuperar espais inutilitzats o desaprofitats, conrear aliments a les persones demandants d'ajuda social, implicar al govern local i als ciutadans en la conservació de la biodiversitat i el foment de la participació ciutadana i desenvolupament sostenible.

L'adjudicació d'horts de reserva social, segons fonts municipals, tindrà en compte un informe previ favorable de Serveis Socials i una puntuació que obtindran si no han gaudit d'anteriors convocatòries -10 punts- tots els membres de la família en atur -8 punts-, alguns membres sense ocupació -5 punts-, i ingressos familiars de 0 a 12 punts en funció de la quantitat percebuda.

Els horts de reserva particular s'adjudicaran en funció dels fills al seu càrrec, 8 punts, i la situació de desocupació del demandant, altres 6 punts, si el sol·licitant és major de 55 anys rebrà 3 punts i la proximitat al propi hort altres 3 punts. L'adjudicació dels horts per als centres educatius es concediran segons l'existència d'un programa d'activitats periòdiques en els horts -12 punts- i la proximitat als horts, altres 8 punts.

D'altra banda, queda prohibida la venda dels productes cultivats, es revocarà l'adjudicació per l'abandó de més de 3 mesos, les parcel·les hauran d'estar netes i conservades, obligació d'utilitzar sistema de reg a manta, prohibició de l'ús de productes fitosanitaris o abonaments químics i la presència d'animals o bestiar a l'interior dels horts.