Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja presenta en la XI Assemblea de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima a Logronyo les mesures locals per a reduir les emissions de CO2

EcoRiba Integra, la reutilització d'aigües residuals per a la prevenció d'incendis i el Pla de Mobilitat (PEMUS) entre els projectes pilot avaluats per la Xarxa.

'MEDI AMBIENT' 3 de novembre de 2017


L'Espai Lagares de Logronyo, en la Rioja, ha acollit la celebració de la XI Assemblea General de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima, així com la presentació dels projectes seleccionats en els quatre grups de treball de la Xarxa (Adaptació, Economia Circular, Mobilitat i Rehabilitació i Eficiència Energètica), dels quals Riba-roja ha participat amb projectes pioners; EcoRiba Integra i la reutilització d'aigües residuals per a la prevenció d'incendis, respecte a Economia Circular i la implantació del Pla d'Accessibilitat i el PEMUS i la compra de vehicles elèctrics, en l'àmbit de la mobilitat.

Tècnics i polítics de tota Espanya han abordat iniciatives locals com la implantació d'una xarxa de fred i calor en els edificis municipals a través de la combustió en calderes de biomassa, la compra pública verda o el tractament dels biorresiduos a través de compostadores individuals, entre altres projectes destacats.

Aquesta trobada és el primer de la Xarxa després de la participació de la Junta de Govern en les Jornades d'Economia Circular celebrades en Riba-roja. Alguns dels projectes avaluats ja van ser abordats durant les Jornades desenvolupades el passat mes de juny en l'Espai d'Art Contemporani El Castell, en les quals van participar experts en la matèria, així com alcaldes de ciutats pioneres en la implantació de polítiques de gestió dels residus.

La trobada celebrada a Logronyo els dies 2 i 3 de novembre, va començar amb la realització de Tallers sobre adaptació al canvi climàtic als quals van assistir l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga i el tècnic municipal en activitats paisatgístiques i mediambientals, Juansa Alcácer. Els tallers van abordar els impactes del canvi climàtic en els municipis, les mesures per a limitar els riscos en el mitjà urbà i diferents propostes per a limitar la calor en els espais públics.

En la seua exposició, Raga va destacar les mesures impulsades des del govern per a mitigar les emissions de CO2 un 40% en 2030, un dels compromisos adoptats després de la signatura de la Declaració de Sevilla. En aquest sentit, l'adquisició vehicles elèctrics o híbrids, la bonificació a les empreses locals els treballadors de les quals utilitzen el transport públic dins del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PEMUS) o la incorporació de contenidors de roba per a la seua recollida, selecció i reutilització per a la seua posterior venda van ser alguns dels aspectes exposats per l'alcalde. Només en 2016 es van arreplegar 74.363 quilos de roba usada que va permetre reduir 19.520 tones d'emissions de CO2.

Així mateix, va posar sobre la taula dues dels projectes mediambientals més potents en els quals treballa l'Ajuntament i que permetrà reutilitzar l'aigua residual depurada per a ús agrícola, industrial i com a prevenció d'incendis en el Parc Natural del Túria així com la incorporació de noves solucions energètiques per a l'enllumenat públic mitjançant la implantació de leds per a combatre la contaminació lumínica en el municipi.

Riba-roja forma part des de 2016 de la Junta de Gobieno de la Xarxa Espanyola de Ciutats depenent de la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies), formada per Governs Locals que estan integrant en les seues polítiques la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

La Xarxa constitueix el principal mitjà per a traslladar els objectius de la política nacional de canvi climàtic i gestió de l'energia a l'escala local, a més de representar un instrument molt important de suport tècnic als municipis. El passat mes de març, la Xarxa va impulsar un dels documents que arrepleguen un full de ruta per a les estratègies locals és la Declaració de Sevilla, que van subscriure més de 60 alcaldes de tota Espanya, entre ells Riba-roja de Túria, dins del seu compromís per promoure un model de desenvolupament urbà sostenible.