Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja recoge 84 toneladas de ropa usada en 2017 con una finalidad social y ambiental

La reutilización y el reciclaje de la ropa recuperada evita la emisión de 266 toneladas de CO2

2 de Febrero de 2018


La recollida de roba usada a Riba-roja de Túria durant el 2017 va permetre reduir l'emissió de CO2 a l'atmosfera en 266 tones, un 13% més que en 2016. Segons les dades aportades per les dues empreses encarregades de la recollida, els contenidors de roba usada distribuïts pel municipi van acumular 83.992 quilos de residu tèxtil.

Les dades suposen un important estalvi en emissió de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera gràcies a les pràctiques que se segueixen en el procés de recollida, selecció i reutilització de les peces destinades a la posterior venda en les tendes disposades a aquest efecte amb l'objectiu de minimitzar els efectes del canvi climàtic.

Les 84 tones arreplegades en 2017 a través dels contenidors representen un estalvi de 266 tones de CO2 a l'atmosfera. A més es van arreplegar 22.499 quilos de roba en donacions.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i les plantes incineradores, així com l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

El nou model d'economia, dirigit cap a una societat socialment sostenible, va encaminat al reciclatge, amb la recollida de roba propiciem el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint un model d'economia circular, assegura l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga

D'altra banda, la gestió del residu tèxtil té dos grans beneficis socials: el primer és la generació d'ocupació verda i la contribució a l'economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. El segon és l'aportació de recursos a projectes de cooperació al desenvolupament. Les empreses amb les quals col·labora l'Ajuntament treballen en la formació de professors de primària en països com Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia, l'impuls de l'agricultura sostenible enfortint les capacitats de petits agricultors o els programes de lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions de desenvolupament.

Després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartó, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els espanyols i la que presenta el percentatge de valorització més alt (per sobre del 90%). No obstant açò, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida; a la resta no se li dóna un tractament apropiat cosa que impossibilita el reaprovechamiento. D'ací la importància de conscienciar a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva.

El compromís de l'Ajuntament de Riba-roja s'ha substanciat al llarg d'aquests últims anys de gestió en la compra de tres vehicles elèctrics per als departaments de Serveis, Medi ambient i Urbanisme així com les diverses bicicletes adquirides per a la unitat ambiental de la policia local creada en aquesta legislatura, en una demostració per reduir l'emissió d'elements contaminants.

Raga destaca "seguim treballant amb el programa EcoRiba per a la creació de riquesa, ocupació i dinamització econòmica i social a través del medi ambient, a més ens hem unit al Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia parar reduir les emissions de CO2 en un 40% fins a l'any 2030 i, formem part del Consell de Govern de la Xarxa Espanyola de Ciutats per al Clima que ens permet posar en valor la nostra acció de govern en contacte amb altres ciutats d'Espanya".