Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja rep el reconeixement de municipi innovador amb l'acció estratègica Riba-roja 'Moment Zero'

'INNOVACIÓ' 17 de febrer de 2022

L'Ajuntament de Riba-roja ha rebut el reconeixement de la Direcció General d'Innovació de la Generalitat Valenciana i el centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València, per la seua capacitat innovadora desenvolupada en el Programa d'acompanyament per a orientar l'estratègia d'innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d'innovació.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga va ser l'encarregat de recollir el guardó en l'acte de tancament de la primera fase del 'Programa d'innovació per a municipis orientats a Missions', en el qual també han sigut seleccionades les localitats d'Ontinyent, Onda, Vila-real, L'Alfàs del Pi i Dénia.

Els criteris de valoració han tingut en compte l'estructura i potencialitats internes de cada municipi (disponibilitat de servei d'innovació propi, d'instruments de participació, experiència prèvia en gestió de projectes d'innovació, etc) i també potencialitats externes com el teixit econòmic i social o la gestió del coneixement, entre altres.

El document de treball Riba-roja de Túria 'MOMENT ZERO' és l'acció estratègica ideada per a tractar de donar resposta als reptes i missions col·lectius que tenim com a ecosistema urbà a Riba-roja de Túria des de l'òptica de la innovació social.

A partir de les dinàmiques realitzades amb el Grup Motor del Marc estratègic d'innovació participativa, enfortiment del teixit associatiu i voluntariat ODS s'han definit 3 escenaris que connecten amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible: Model de ciutat del bé comú, cap a la pobresa zero, alineat amb l'ODS 1; Model de ciutat emprenedora, cap a la zero desocupació, ODS 8; i, finalment, Model de ciutat neutra, cap a les zero emissions de diòxid de carboni (ODS 13).

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha destacat “és important el consens i la col·laboració de tots els actors socials, econòmics i polítics, dissenyant i perfilant una estratègica de futur que s'adapte a les inquietuds i necessitats canviants de la nostra societat”. En aquest camí – matisa “les persones són el motor del canvi als pobles i ciutats i sense elles, sense la seua implicació, la seua motivació, la seua capacitat d'adaptació, no som capaces de transformar”.

Connectats als ODS

El Pla estratègic de Riba-roja proposa un model de ciutat des d'un enfocament de sostenibilitat ambiental, econòmica i social, amb el marc dels ODS i l'Horitzó 2030.

Així, estableix com a objectius la consecució de “Zero pobresa”-ODS 1-, “Zero desocupació”- ODS 8 i “Zero emissions” -ODS 1. Per a això es duran a terme missions orientades a crear un marc normatiu sòlid sobre la base d'estratègies de desenvolupament en favor de les persones pobres que tinguen en compte les qüestions de gènere, a fi de donar suport a la inversió accelerada en mesures per a erradicar la pobresa, aconseguir nivells més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació en les zones industrials de Riba-roja de Túria i augmentar la urbanització inclusiva i sostenible i la capacitat per a la planificació i la gestió participatives, integrades i sostenibles del municipi.

Després de la conclusió d'aquesta primera fase, l'Ajuntament té previst presentar el document a la societat i obrir-lo a la intel·ligència col·lectiva; aprovar el Marc estratègic Horitzó 2030 en Ple buscant el consens de totes les forces polítiques per a, de manera col·laborativa, continuar desplegant l'acció estratègica adaptant-la a les inquietuds i necessitats canviants de la societat.