Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja repoblarà els barrancs i els parcs públics amb ratspenats autòctones capaces de menjar fins a 3.000 mosquits tigre al dia

El consistori aposta pels quiròpters per a eliminar les plagues

'MEDI AMBIENT' 4 de Maig de 2018

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria atacarà la proliferació del mosquit tigre en la localitat, especialment virulent en època estival, amb la repoblació de ratspenats autòctones capaces de menjar fins a 3.000 insectes al dia. Els quiròpters s'introduiran a través de caixes que s'instal·laran en els barrancs que circumden el casc urbà i en els parcs municipals i àrees verdes.

L'objectiu del consistori passa per utilitzar mètodes innovadors, únics en el Camp de Túria, i al mateix temps respectuosos amb el medi ambient que acaben a mitjà termini amb els moquitos tigre que abunden en bona part de les localitats de l'àrea metropolitana de València. Aquest mètode es complementarà amb un altre que ja s'ha engegat des de fa mesos com l'ús de bacils biològics.

La proliferació dels denominats mosquits tigre -coneguts científicament com "Aedes albopictus"- suposa una sèrie amenaça per a les collites, per al medi ambient, pel seu potencial caràcter de possible transmissor de malalties i per les enormes molèsties que causa la seua picada en el cos de les persones. La seua presència és més accentuada en determinats llocs, com les petites acumulacions d'aigua, tests per a les plantes, els embornals o camuflats en la vegetació.

Inclòs en el programa ambiental "EcoRiba" afavorit per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, el projecte municipal preveu la contractació d'una empresa especialitzada que s'encarregarà d'instal·lar les caixes amb les seues corresponents ratspents en els principals punts del terme municipal on l'existència de mosquits tigre són més importants.
L'Ajuntament de Riba-roja de Túria aplica ja des de fa mesos agents biològics --coneguts com "Bacillus thuringensis"- en una fase primigènia sobre les larves dels mosquits per a acabar amb elles, amb resultats notables. No obstant açò, en la fase adulta aquests agents biològics resulten infructuosos per a liquidar els milers d'exemplars que abunden en determinats llocs.

Per açò, s'introduiran dues espècies de ratspenats en les zones públiques coneguts com "Pipistrellus pipistrellus" i "Pipistrellus pygmaeus" que habiten en diverses zones de la Península Ibèrica. La seua voracitat per a atacar els exemplars de mosquits tigre els porta a deglutir més de 3.000 insectes diàriament

Entre els llocs on es duran a terme aquestes actuacions amb ratspenats cal destacar el Parc Maldonado i els barrancs que travessen el propi casc urbà de Riba-roja com el barranc dels Moros o el dels Monges encara que també s'estendran a uns altres com Mandor o la Cabrassa. Les zones habitades més properes a la llera del riu Túria també seran un altre punt d'atenció municipal.

Els mesos de juny i setembre constitueixen les èpoques on es nota amb major accent la presència dels mosquits tigre que se solen alimentar de tot tipus de residus i es multipliquen a un ritme vertiginós en espais amb escassa aigua. El seu horari d'actuació s'acreix amb la marxa de la llum solar encara que no solen cercar la nit fosca per a atacar.

L'engegada de mètodes de control com la introducció d'agents biològics i els quiròpters com a solució a la multiplicació dels mosquits tigre es completaran amb una completa campanya de conscienciació per a la societat civil local ja que l'existència d'aquest insecte invasor es detecta en propietats privades, com els estanys reduïts d'aigua o diversos tipus de recipients.

El regidor de Medi ambient, José Ángel Hernández, ha subratllat "l'esforç que el departament municipal que conforma el programa EcoRiba està realitzant des de fa mesos per a atallar un problema molt seriós com és la lluita contra el mosquit tigre, amb mètodes respectuosos amb el nostre entorn natural però que esperem siguen molt eficaços per a eradicar la seua presència en la nostra localitat; hem realitzat un treball encomiable de detecció i eliminació d'aquesta espècie tan virulenta".