Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja reserva a les dones un 30 de places en les convocatòries a la policia local per a garantir la paritat

El ple aprova un reglament que regula les funcions i deures policials

'SEGURIDAD CIUTADANA'8 de setiembre de 2017

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el nou reglament municipal de la policia local per a regular l’actuació, organització i funcionament pel qual es regiran els membres d’este cos de seguretat. La proposta de l’equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- ha comptat amb el suport de Ciutadans i Riba-roja Pot i l’abstenció del Partit Popular.

Entre les novetats principals que introduïx este reglament caben destacar alguns aspectes com una reserva del 30% per a les dones en les convocatòries de l’escala bàsica que vullguen accedir a un lloc d’agent a Riba-roja "amb l’objectiu d’aconseguir una composició equilibrada en la plantilla de la policia local entre hòmens i dones, amb accions positives previstes en la normativa d’igualtat de gènere a través dels propis plans d’igualtat". Tot això amb l’objectiu que en un futur s’arribe fins a un 40% la proporció entre ambdós sexes en el cos de la policia local.

El nou reglament aprovat pel ple de Riba-roja especifica, de forma detallada en 12 apartats, totes les funcions i deures que hauran de complir els agents de la policia local amb el respatler administratiu que suposa esta nova normativa municipal, en totes les labors que tradicionalment duen a terme sinó també adaptades a la nova realitat social.

Per a això, la policia local de Riba-roja s’estructurarà en sis unitats de treball: l’administrativa encarregada de la gestió interna del cos; la unitat de medi ambient que s’encarregarà de la custòdia i inspecció dels recursos naturals i els béns que componen el patrimoni històric i artístic; la unitat de proximitat amb especial atenció a les relacions amb les entitats i associacions veïnals per a conéixer les seues demandes i necessitats; el departament d’àrees industrials sobre la planificació, desenrotllament, el seguiment i la vigilància en els polígons així com possibles infraccions.
 
La unitat de patrulla s’encarregarà de la seguretat ciutadana, la regulació del tràfic, infraccions, atestats, mesurament de sorolls i cooperació amb altres cossos de seguretat de l’Estat; finalment, cal destacar el grup dedicat a les actuacions en violència de gènere i menors dins dels protocols establits actualment per la legislació vigent.

La nova normativa que entra en vigor amb este reglament regula també alguns deures com el secret professional que hauran de guardar els agents "respecte de totes les informacions que coneguen per raó o en ocasió de l’exercici de les seues funcions" i no estaran obligats a revelar les fonts d’informació "llevat que en l’exercici de les seues funcions la llei els impose actuar d’una altra manera".  

El règim d’incompatibilitats prohibirà l’exercici de cap altre de lloc de treball, càrrec, professió o activitat per als agents que formen part del cos de la policia local a fi de garantir l’estricte compliment dels seus deures o comprometre la seua imparcialitat o independència.

Altres òrgans previstos en el reglament per a la seua creació són el consell de la policia local constituït sota la presidència de l’alcalde i format pel cap del cos i pels agents pertanyents a les organitzacions sindicals més representatives i les funcions del qual se centraran en qüestions d’àmbit intern, especialment mediació i conciliació de conflictes, informes de felicitacions als agents, plans de productivitat i procediments disciplinaris. També es crearà la junta de comandaments per a assessorar el cap de la policia local i informar sobre la resolució d’assumptes de règim interior.  

Finalment, el reglament desenrotlla de forma detallada el règim disciplinari i de recompenses que s’establixen legalment a partir d’ara, que podran ser molt greus, greus i lleus amb sancions en funció de la gravetat, a més dels premis i recompenses que podran rebre en virtut del desenrotllament de la seua labor.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat la "necessitat d’aprovar este reglament que regula un labor tan necessària i eficaç que duen a terme els agents de la policia local, per això havíem de plasmar en un text legal la realitat que es viu en el dia a dia, tot això englobat a la modernització que hem introduït i respectant escrupolosament a la nova llei autonòmica que s’està tramitant sobre la regulació de la policia local".